Brukselkowa

 Prosta i szybka zupa.

Przepis stąd.

Przepis na 4 porcje:
– 60 dag brukselki
– 2 pokrojone w kostkę średnie ziemniaki
– obrana i posiekana cebula
– 3,5 szklanki bulionu drobiowego
– 1/2 szklanki śmietany kremówki
– 7 łyżek oleju
– 20 dag szynki w kawałku
– pieprz
– sól

Umyć brukselkę. Kilka poprzecinać w pół.

S7002428-1.JPG

W garnku rozgrzej 6 łyżek oleju, włóż ziemniaki i cebulę. Smaż kilka minut, cały czas mieszając.

S7002437-1.JPG

Przygotowujemy bulion

S7002441-1.JPG

Następnie dodaj brukselkę, zalej bulionem i gotuj pod przykryciem około 20 minut

S7002443-1.JPG

Dodajemy śmietankę kremówkę, np. taką:

S7002453-1.JPG

Wlewamy do ugotowanej brukselki

S7002454-1.JPG

Miksujemy zupę na krem

S7002455-1.JPG

Krem:

S7002457-1.JPG

Podajemy?
Do miseczek wrzucamy brukselki ugotowane

S7002487.JPG

wlewamy krem i na górę dorzucamy podsmażoną kiełbaskę:

S7002488-1.JPG
S7002493-1.JPG
S7002492-1.JPG

Pycha zupka!
Polecam.