Przepis stąd.
Przepis na 4 porcje:
– 60 dag brukselki
– 2 pokrojone w kostkę średnie ziemniaki
– obrana i posiekana cebula
– 3,5 szklanki bulionu drobiowego
– 1/2 szklanki śmietany kremówki
– 7 łyżek oleju
– 20 dag szynki w kawałku
– pieprz
– sól
Umyć brukselkę. Kilka poprzecinać w pół.
W garnku rozgrzej 6 łyżek oleju, włóż ziemniaki i cebulę. Smaż kilka minut, cały czas mieszając.
Przygotowujemy bulion
Następnie dodaj brukselkę, zalej bulionem i gotuj pod przykryciem około 20 minut
Dodajemy śmietankę kremówkę, np. taką:
Wlewamy do ugotowanej brukselki
Miksujemy zupę na krem
Krem:
Podajemy?
Do miseczek wrzucamy brukselki ugotowane
wlewamy krem i na górę dorzucamy podsmażoną kiełbaskę:
Pycha zupka!
Polecam.