Łosoś ze słodkimi warzywami

wpis w: blog, dania z rybą, Kuchnia, z łososiem | 2

 

 

Ostatnio w pobliskiej jadłodajni miałam przyjemność jeść łososia z warzywami. Danie było słodkie. W domu chciałam odtworzyć ten smak.

Bo wielkiej filozofii tu chyba nie ma. Starczy śmietanka 36% i gotowe. Wykorzystuję też gotową mieszankę warzywną – słupki.

 

Składniki | czas przygotowania (25 minut)

  • łosoś – płat
  • pieprz cytrynowy – do posypania łososia (może być zwykły pieprz i sok z cytryny)
  • śmietanka 36% – 50-100ml (nie wiem ile, polałam dwa razy warzywa na patelni, widzicie na zdjęciach)
  • warzywa pokrojone w słupki  – gotowa mieszanka – 2 garście

 

Łososia położyłam skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym, posypałam go pieprzem cytrynowym.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Warzywa wrzuciłam na patelnię, nawet widzę, że nie czekałam na ich rozmrożenie i polałam śmietanką 36%. Potrzymałam 5 minut na ogniu, aż ze śmietanki utworzył się sos, a warzywa zmiękły.

Warzywa ze śmietaną wyłożyłam na łososia i zapiekałam wszystko w 150 stopniach przez 20 minut.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

To  dokładnie ten sam smak. Łosoś jak zwykle wyśmienity, a reszta – taka jak chciałam, dobre i słodkie warzywa. Czyli kucharz musiał dolać śmietanki 36% w barze.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA