Ostatnio w pobliskiej jadłodajni miałam przyjemność jeść łososia z warzywami. Danie było słodkie. W domu chciałam odtworzyć ten smak.
Bo wielkiej filozofii tu chyba nie ma. Starczy śmietanka 36% i gotowe. Wykorzystuję też gotową mieszankę warzywną – słupki.
Składniki | czas przygotowania (25 minut)
- łosoś – płat
- pieprz cytrynowy – do posypania łososia (może być zwykły pieprz i sok z cytryny)
- śmietanka 36% – 50-100ml (nie wiem ile, polałam dwa razy warzywa na patelni, widzicie na zdjęciach)
- warzywa pokrojone w słupki – gotowa mieszanka – 2 garście
Łososia położyłam skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym, posypałam go pieprzem cytrynowym.
Warzywa wrzuciłam na patelnię, nawet widzę, że nie czekałam na ich rozmrożenie i polałam śmietanką 36%. Potrzymałam 5 minut na ogniu, aż ze śmietanki utworzył się sos, a warzywa zmiękły.
Warzywa ze śmietaną wyłożyłam na łososia i zapiekałam wszystko w 150 stopniach przez 20 minut.
I jak?
To dokładnie ten sam smak. Łosoś jak zwykle wyśmienity, a reszta – taka jak chciałam, dobre i słodkie warzywa. Czyli kucharz musiał dolać śmietanki 36% w barze.