Babka kakaowa z polewą czekoladową

wpis w: blog, Ciasta, Kuchnia, Wypieki | 1

Babka, która jest prosta i podobno każdemu wychodzi.

 

Pochodzenie przepisu

Od brunetki w kuchni (link)

 

Składniki

  • 125g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 150g ciemnej czekolady (min. 70%)
  • łyżka masła + ode mnie (Gosi) chlupnięcie mleka, bo sama czekolada i masło to było za mało

 

Masło (125g), cukier (3/4 szklanki) oraz mleko (pół szklanki) umieścić w garnku, podgrzać i wystudzić. Cukier ma się rozpuścić.

 

Składniki sypkie, czyli:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kaka

przesiać do miski.

Dodać wystudzoną słodką masę mleczno-maślaną i dwa jajka. Mieszać energicznie łyżką drewnianą do połączenia składników.

 

Formę autorka radzi wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ja mam silikokową i nie smarowałam jej niczym.

180 stopni C, 45 minut

 

Czekolada (kilka kostek)  + masło (widzicie, na oko) – przypaliło się, więc + mleko (też na oko), aż stworzy się ładna polewa

 

I jak?

Wyszła mi mała, zbita i mokrawa. W moim odczuciu jest dobra, mocno kakaowa, wyrosła słabo.

Doszłam już do tego, dlaczego ostatnio wypieki mi nie wychodzą. Winna jest mąka pełnoziarnista, którą zastąpiłam zwykłą – białą, tortową. Jest cięższa, trudniej na niej wyrastają słodkości, więc widzicie, podwyższyłam sobie nieświadomie stopień trudności. Ale wracam córka marnotrawna do starej pszennej mąki – zwyczajnej. A Wam życzę spokojnych i rodzinnych Świąt.