Miałam dwie piersi z kurczaka i musiałam na szybko coś z nich zrobić, a nie chciałam powtarzać znanych już przepisów.
Ten pochodzi z książki „Potrawy z kurczaka”, wyd. Olesiejuk, s. 186.
Składniki:
łyżka mleka, 2 łyżki musztardy, 60 g cheddara, 3 łyżki mąki, 2 łyżki szczypiorki, pierś z kurczaka
Zaczynamy.
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze płaty.
Wyjmujemy dwie miski.
Jedna:
Łyżka mleka, 2 łyżki musztardy – mieszamy. Zanurzamy piersi w mleku i musztardzie.
Do drugiej miski dodajemy:
ser (starty), mąkę (3 łyżki) i szczypiorek (2 łyżki)
Miski z zawartością prezentują się następująco:
Obtaczamy piersi w mleku i musztardzie, potem w szczypiorku, mące i serze. Układamy na blachę. Na górę dorzucamy resztę panierki.
Pieczemy 200 stopni C., 30 minut. U mnie możecie dostrzec fakt, że mój opiekacz halogenowy jest odrobinę nieprzewidywalny. Powinnam piec krócej. Spróbowałam góry i dla mnie ok.
Dorzuciłam do pieczenia ziemniaka, posypałam jeszcze serem.
I jak?
Cheddar smakuje dobrze. Okazuje się, że mieszanka szczypioru, mąki i sera może z powodzeniem zastąpić bułkę tartą. Dobrze wiedzieć.