Kurczak w panierce szczypiorkowo-cheddarowej

Miałam dwie piersi z kurczaka i musiałam na szybko coś z nich zrobić, a nie chciałam powtarzać znanych już przepisów.

Ten pochodzi z książki „Potrawy z kurczaka”, wyd. Olesiejuk, s. 186.

Składniki:
łyżka mleka, 2 łyżki musztardy, 60 g cheddara, 3 łyżki mąki, 2 łyżki szczypiorki, pierś z kurczaka

Zaczynamy.
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze płaty.
Wyjmujemy dwie miski.
Jedna:
Łyżka mleka, 2 łyżki musztardy – mieszamy. Zanurzamy piersi w mleku i musztardzie.

Do drugiej miski dodajemy:
ser (starty), mąkę (3 łyżki) i szczypiorek (2 łyżki)

Miski z zawartością prezentują się następująco:

Obtaczamy piersi w mleku i musztardzie, potem w szczypiorku, mące i serze. Układamy na blachę. Na górę dorzucamy resztę panierki.

Pieczemy 200 stopni C., 30 minut. U mnie możecie dostrzec fakt, że mój opiekacz halogenowy jest odrobinę nieprzewidywalny. Powinnam piec krócej. Spróbowałam góry i dla mnie ok.

Dorzuciłam do pieczenia ziemniaka, posypałam jeszcze serem.

I jak?
Cheddar smakuje dobrze. Okazuje się, że mieszanka szczypioru, mąki i sera może z powodzeniem zastąpić bułkę tartą. Dobrze wiedzieć.