Aksamitna ogórkowa

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z ogórkiem, Zupy | 0

Założę się o każde pieniądze, że ta zupa wyjdzie każdemu.

Zupa też jest oszukana, bo prawdziwa mamina ogórkowa robiona jest na rosole, a nie na kostce. Ale nie chce mi się bawić z rosołem, dlatego idę na skróty:

Kupujemy 3 ogórki świeże

S7001437-1.JPG

Do garnka wrzucamy 2 kostki rosołowe (ostatecznie wrzuciłam jeszcze jedną)

S7001438-1.JPG

Na tarce ścieramy ogórki na największych oczkach

S7001442-1.JPG

Gdy kostki się rozpuszczą wrzucamy starte ogórki do wody, gotujemy do momentu, aż ogórki będą wyglądały „jak w zupie ogórkowej mamy”, czyli aż będą miękkie i ugotowane

S7001445-1.JPG

potrzebne są dwa serki topione

S7001448-1.JPG

Uwaga! jedynie tu można coś schrzanić!
Odlewamy trochę „ogórkowej” z gara i rozpuszczamy serki, tak, żeby nie było grudek

S7001459-1.JPG

wlewamy roztopiony serek topiony i wodę ogórkową do gara

S7001462-1.JPG

tak to wygląda (potem jeżeli zupa jest za mało zabielona dodajemy śmietanę – odlewamy trochę zupy, mieszamy z tym „trochę” śmietanę i wlewamy do garnka)

S7001464-1.JPG

Rozlewamy zupkę do miseczek (ja lubię z grzankami, więc dodałam, dodatkowo miałam pod ręką cukinię, więc sobie starłam na wierzch)

S7001469-1.JPG
S7001470-1.JPG

Idę jeść :)

S7001473.JPG

Proste i pyszne :)