Założę się o każde pieniądze, że ta zupa wyjdzie każdemu.
Zupa też jest oszukana, bo prawdziwa mamina ogórkowa robiona jest na rosole, a nie na kostce. Ale nie chce mi się bawić z rosołem, dlatego idę na skróty:
Kupujemy 3 ogórki świeże
Do garnka wrzucamy 2 kostki rosołowe (ostatecznie wrzuciłam jeszcze jedną)
Na tarce ścieramy ogórki na największych oczkach
Gdy kostki się rozpuszczą wrzucamy starte ogórki do wody, gotujemy do momentu, aż ogórki będą wyglądały „jak w zupie ogórkowej mamy”, czyli aż będą miękkie i ugotowane
potrzebne są dwa serki topione
Uwaga! jedynie tu można coś schrzanić!
Odlewamy trochę „ogórkowej” z gara i rozpuszczamy serki, tak, żeby nie było grudek
wlewamy roztopiony serek topiony i wodę ogórkową do gara
tak to wygląda (potem jeżeli zupa jest za mało zabielona dodajemy śmietanę – odlewamy trochę zupy, mieszamy z tym „trochę” śmietanę i wlewamy do garnka)
Rozlewamy zupkę do miseczek (ja lubię z grzankami, więc dodałam, dodatkowo miałam pod ręką cukinię, więc sobie starłam na wierzch)
Idę jeść
Proste i pyszne