Azjatyckie kotlety

Wzrokowcy będą w siódmym niebie – je się to danie oczami. Kolory są przepiękne!

Pochodzenie przepisu

Kuchnia Lidla, książka Pascal kontra Okrasa, przepis Pascala, s.42

 

Składniki

  • mielone wieprzowo-wołowe – 500g
  • pieprz cayenne – łyżka
  • czosnek – 5 ząbków
  • cynamon – szczypta
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki + do posypania kotletów
  • bazylia – świeża, posiekana, pęczek
  • papryczka ostra – 1 mała do mięsa, 2 do sosu, nie dałam, nie miałam, dałam szczyptę chili w proszku
  • pieprz, sól – szczypta
  • olej  – łyżka + do smażenia kotletów
  • masło – 2 łyżki
  • cebula – 1
  • imbir – najlepiej świeży, maly kawałek
  • pomidory puszka – 1
  • mleczko kokosowe – 400ml, puszka
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • kolendra – pół pęczka świeżej
  • ryż – tyle ile lubimy (bo to do podania jako dodatek)

 

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Do miski wrzucamy:

  • mielone – 500g
  • pieprz cayenne – łyżka
  • czosnek – 2 ząbki – przepuszczone przez praskę
  • cynamon – szczypta
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • bazylia – świeża, posiekana, pęczek (u mnie kilkanaście listków)
  • papryczka ostra – 1 mała do mięsa, 2 do sosu, nie dałam, nie miałam, jak chcecie dodać to pokrojona bez gniazd nasiennych
  • pieprz, sól – szczypta

Mieszamy składniki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Formujemy kotlety, posypujemy je mąką ziemniaczaną.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smażymy na olej (w przepisie do oleju na patelni dodajemy łyżkę masła). Usmażone mięso zdejmujemy z ognia, z patelni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Kroimy drobno:

  • czosnek – 3 ząbki
  • cebula – 1 (u mnie szalotka)
  • imbir – najlepiej świeży, maly kawałek,

 

Na patelnię, na której smażono kotlety, na rozgrzany olej, wrzucamy:

  • 2 ostre papryczki (nie miałam dałam szczytę chili)
  • pokrojone: szalotka, imbir i czosnek
  • pomidory – puszka – 1
  • mleczko kokosowe – 400ml, puszka
  • sos sojowy – 2 łyżki

Do sosu wkładamy usmażone kotlety. Gotujemy razem 10 minut, mieszamy. Na koniec posypujemy kolendrą. Podajemy z ryżem.

Poszłam do drugiego pokoju, po chwili wróciłam i w tym momencie zadziała się magia. Zobaczcie na kolor, dodatkowo jak to pachniało. Płyn pięknie zredukował się do sosu. O to chodziło!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Uwielbiam mleczko kokosowe i to, co ono robi z sosami, jak podkręca smak dań. Naprawdę spróbujcie (Ci, którzy jeszcze nie próbowali) dodać tego produktu do sosu pomidorowego – je się obiad oczami. Kotlety też super. Nie miałam odwagi zrobić tego na ostro, z papryczkami (jak poleca Pascal), ale chodzi za mną ten obiad i pamiętam jak dobrze smakował i chyba spróbuję podkręcić sos azjatycki dodając papryczkę. Dobre, szybkie. Róbcie!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA