Szybkie muffinki z bananami.
Pochodzenie przepisu
Składniki
- banany – 3
- jajko – 2 (dałam jedno)
- olej – 125ml (dałam mniej, na oko polałam)
- cukier brązowy – 100g (dałam tylko 2 łyżki)
- kakao – 3 łyżki (dałam łyżkę)
- mąka – 225g
- soda oczyszczona – łyżeczka
- sól – szczypta
Krok po kroku w mojej kuchni
Do miski dodać:
- kakao – 3 łyżki (dałam łyżkę)
- mąka – 225g
- soda oczyszczona – łyżeczka
- sól – szczypta
Wymieszać.
Do drugiej miski dodać:
- banany – 3
- jajko – 2 (dałam jedno)
- olej – 125ml (dałam mniej, na oko polałam)
- cukier brązowy – 100g (dałam tylko 2 łyżki)
Wymieszać wszystko widelcem (niezbyt dokładnie, wtedy będą w muffinkach cząstki bananowe).
Wymieszać paćkę bananową z suchymi składnikami.
Piec 15-20 minut w 200st. C.
I jak?
Zważywszy na fakt, że miałam za mało jajek, cukru i oleju, to wyszły bardzo dobrze. Urosły tak sobie, ale obecność cząstek bananowych w muffinkach rekompensowała ewentualne niedogodności. Jeżeli powtarzać, to trzymając się proporcji z przepisu oryginalnego.