Biała kiełbasa w piwie

wpis w: blog, dania z wieprzowiną, Kuchnia | 3

Nareszcie na moim stole!

Pochodzenie przepisu

podrzuciła mi w komentarzach Wirginia

blog Smaczna Pyza

 

Składniki

  • biała kiełbasa – tyle sztuk ile chcemy zjeść, u mnie było 8
  • cebula – 3 duże, u mnie 4 szalotki
  • miód – 2 łyżeczki
  • musztarda – 4 łyżeczki
  • olej – 3 łyżki
  • przyprawa ognista – pół łyżeczki, nie miałam, więc dałam trochę przyprawy do żeberek i kebab-gyros
  • piwo – 125ml
  • sól – szczypta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Cebulę pokroić, wrzucić na patelnię, zeszklić na rozgrzanym oleju. Posolić. Dodać przyprawy (w przepisie ogniste, u mnie zamienniki, które wymyśliłam na poczekaniu). Wymieszać. Przełożyć cebulę w przyprawach do naczynia żaroodpornego.

Na cebuli ułożyć białą kiełbasę (miałam wtedy prodziż, nie mogłam włożyć tam większego naczynia żaroodpornego, więc z 7 kiełbas zrobiło się 5). Zalać mięso 125ml piwa.

4 łyżeczki musztardy wymieszać z 2 łyżeczkami miodu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Miodem i musztardą posmarować kiełbasy.

Zapiekać w 180 st. C 30-40 minut.

I jak?

Zapach, który się rozchodził po domu, zapowiadał smaczne danie. I o ile do marynaty (cebula, piwo i smarowidło z góry) nie mam nic do zarzucenia, tak coś mi nie pasowało z kiełbaskami. Kupiłam inne niż zwykle (bo moich nie było), nie spojrzałam na skład, tylko zamroziłam. I te kiełbasy mi nie smakowaly jak biała kiełbasa. Niech się ktoś wypowie – czy piwo tak znacząco zmienia smak kiełbas (powinny chyba smakować jak biała kiełbasa, prawda?). Coś tu było mocno nie tak z mięsem i wstrzymuję się od oceny. Kupię moją białą kiełbasę i zaktualizuję przepis.

Podsumowując – marynata – SUPER, kiełbasy – nie do końca smaczne. Do powtórki ze sprawdzonym mięsem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA