Biała kiełbasa zawijana w kapustę

Uwielbiam białą kiełbasę w każdej postac. A że tych próbowałam ich mało, bo rzadko kto eksperymentuje, to każdy ciekawy przepis z tym składnikiem z chęcią wypróbuję.

 

Pochodzenie przepisu

Gazetka z Biedronki – Odkryj smaki Portugalii, s. 10

 

Składniki

  • kapusta – tyle liści ile mamy kiełbas (u mnie pekinka, bo akurat była w domu)
  • kiełbasa biała – tyle, ile chcemy zjeść, u mnie jedna osoba najadła się jedną kiełbasą
  • olej – do smażenia
  • cebula – 1 sztuka
  • marchewki – 3 sztuki
  • boczek – najlepiej w kostkę pokrojony, 50g, u mnie plastry
  • pomidory – jakie macie, w przepisie proponują 2 łyżki pomidorów krojonych w puszcze, u mnie zalegała passata, więc ją wykorzystałam
  • pieprz, sól – szczypta

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Białą kiełbasę ponakłuwać wykałaczką i podmażyć na oleju. Zdjąć z patelni.

W przepisie kazali robić wszystko w garnku, ja wolę podsmażać na patelni, jakoś mi łatwiej, ale można od początku w garnku.

Na oliwie podsmażyć cebulę, dodać boczek, podsmażyć. Dodać pokrojoną marchewkę.

W tym momencie przeniosłam wszystko do garnka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Liście kapusty zanurzyłam we wrzątku na 5 minut, potem wyłowiłam i każdą kiełbasę zawinęłam w liść kapusty. Włożyłam mięso do garnka, na cebulę, boczek i marchewkę.

Posoliłam, popieprzyłam. Dolałam pół szklanki wody i passatę (tak, żeby kiełbasy zanurzyły się prawie całkowicie, widzicie środkowe zdjęcie). Dusiłam pod przykryciem przez 30 minut.

Zjedliśmy z ziemniakami i marchewką (lubimy Provitus i kupujemy ich babciną marchew).

Jak to smakowało! Białą kiełbasę lubię od dziecka, a jeżeli dodam do niej kapustę i sos pomidorowy z boczkiem, to nie mam słów. Siadam i jem. Może to nie wygląda, ale musicie mi uwierzyć, że było pyszne. Dla wielbicieli białej kiełbasy pozycja obowiązkowa. Poważnie rozważam to jako propozyję obiadową na wielkanocy stół.

Facebooktwittergoogle_plus
  • wierna czytelniczka

    biała patelnia jest strzałem w10’tke, nie dosc,ze calosc wyglada schludnie to zawartosc mowi „zjedz mnie, zjedz mnie” 🙂 ja biala kielbase jem tylko z grilla, nie przepadam w innej postaci, pozdrawiam 🙂

    • a podczas robienia zdjęć wydawało mi się, że słabo wygląda (że nie widać np. cebuli), a tu takie zaskoczenie, coś tam widać 🙂

      • wierna czytelniczka

        widac i to bardzo dobrze 🙂 czekam na kolejne posty 🙂

  • Katarzyna Pyziak

    Twoja kiełbasa Gosiu była surowa czy parzona ?

    • wydaje mi się, że surowa, ale głowy sobie ściąć za to nie dam

      • Paula Tan

        Na talerzu przed przygotowaniem leży raczej parzona kiełbasa 🙂 surowa ma bardziej transparentną błonkę i jest bardziej różowa 😉

        • No wlasnie sama nie wiem do końca jaka to była. Biała? Nawet nie wiedziałam, ze są dwie opcje. Na opakowaniu, na zdjęciu widzę napis jedynie kiełbasa biała.

        • Dopytałam i była parzona, kupiłam surową i robię. Porównam smaki.

          • Paula Tan

            To daj znać, bo jestem ciekawa 😉 uwielbiam białą i z chęcią spróbuję 🙂

  • Wirginia

    My już trzeci rok z rzędu będziemy mieli białą kiełbasę z tego przepisu http://smacznapyza.blogspot.co.uk/2012/04/biaa-kiebasa-pieczona-z-cebula.html W tej wersji jest u nas uwielbiana!

  • Betty

    wygląda fajnie 😉 aż chce się eksperymentować. A ja tak bardzo zazdroszczę Wam apetytu synka bo mój taki niejadek, że masakra :/

  • Pingback: Biała kiełbasa w cieście francuskim | Dom Gosi()

  • Pingback: Surówka z kapusty pekińskiej cioci Ewy (+ 4 dania z pekinki) | Dom Gosi()