Botwinka ze schabem na patelni

Kotlety z botwinkową pierzynką.

Pochodzenie przepisu

Książka South Beach Turbo, s. 248, Kotlety schabowe z patelni z przysmażoną botwiną

 

Składniki

  • botwina – pęczek
  • oliwa – 4 łyżeczki
  • czosnek – 2 ząbki
  • cytryna – skórka z 1, sok z 1
  • rozmaryn – pół łyżeczki
  • schab – 4 kotlety rozbite
  • pieprz, sól – szczypta
  • woda – łyżka

 

W misce wymieszać: 2 łyżeczki oliwy, posiekany ząbek czosnku, skórkę z cytryny i 0,5 łyżeczki rozmarynu.

Plastry schabu rozbić tłuczkiem, zanurzyć w marynacie.

Na patelni rozgrzać łyżeczkę, dwie oleju, smażyć kotlety po 3-4 minuty z każdej strony.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Tutaj autor prosi o zdjęcie kotletów z ognia i zajęcie się botwiną. Nie zdejmowałam mięsa z ognia, dołożyłam do niego pocięte ogonki i liście botwiny, sól i pieprz, sok z cytryny i z ząbkiem czosnku. Do tego dolałam łyżkę wody.Trzymałam wszystko przez 5 minut na małym ogniu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

I zjedli mięso z botwinowym sosem ze smakiem. Dla wielbicieli botwinki (ja!) propozycja obowiązkowa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus