Brokułowa z otrębami

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z brokułami, Zupy | 1

Wyrwałam kartkę z kalendarza Pani domu i na odwrocie znalazłam przepis na brokułową. Ciekawą i inną o tyle, że z dodatkiem otrębów.
Już teraz mogę napisać, że wyszła WYŚMIENITA. O wiele lepsza jest z otrębami niż bez nich.

Składniki:
brokuły, cebula, 2 ząbki czosnku, przyprawy, kostka rosołowa (lub bulion), otręby, śmietana do zupy (lub jogurt naturalny) i oliwa

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek podobnie (2 ząbki).

Wrzucamy do garnka na odrobinę oliwy z oliwek. Delikatnie podsmażamy na małym ogniu.

Brokuły (myjemy i) kroimy na mniejsze części.

Do cebuli i czosnku dolewamy litr bulionu (lub litr wody i rozpuszczonej w niej kostki rosołowej).

Wsypujemy 5 łyżek otrębów.

Dodajemy brokuły. Gotujemy aż brokuły będą miękkie.

Na koniec miksujemy blenderem. Próbujemy. Doprawiamy do smaku jeżeli uważamy, że to konieczne.

Dla chętnych na koniec już do misek dodajemy kapkę śmietany lub jogurtu naturalnego.

I jemy.
Wyszło dobre i smaczne. Aż się zdziwiłam, że zupa z otrębami może tak dobrze smakować