Dynia z makaronem w sosie.
Pochodzenie przepisu
Kwestia Smaku – carbonara dyniowa
Składniki
- makaron wstążki – garść
- boczek – 125g
- czosnek – 2 ząbki
- dynia – 300g
- natka pietruszki – 3 łyżki
- jajka – 2
- pieprz – pół łyżeczki
- ser starty – u mnie cheddar, pół szklanki
Krok po kroku w mojej kuchni
Składniki widać poniżej.
Makaron należy ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ważne jest, żeby nie odcedzać całej wody i zostawić 1/4 szklanki odcedzonej wody (będzie do sosu).
Na patelni wytopić boczek. Zajmuje to ok. 3 minut.
Dodać:
- czosnek – 2 ząbki – starty
- dynia – 300g – obrana i pokrojona w kostkę
Jeżeli mamy boczek niewędzony, solimy (wędzony jest już słony). Smażyć 10 minut. Dynia ma być miękka.
Dodać:
- natka pietruszki – 3 łyżki.
Podsmażać minutę.
Po minucie dodać makaron, 1/4 szklankę wody z gotowania makaronu. Trzymać składniki razem 2 minuty.
Sos:
- jajka – 2
- pieprz – pół łyżeczki
- ser starty – u mnie cheddar, pół szklanki
Wymieszać w misce jajka, dodać pieprz i starty ser. Dodać do makaronu zdjętego z ognia. Jeść.
I jak?
Naprawdę lubię carbonarę, ale wersja dyniowa była dla mnie za słodka. Wizualnie bomba, ale w smaku taka słodkawa, dyniowa (a jaka ma być dyniowa carbonara jak nie dyniowa?), doprawiłabym bardziej. Boczek gdzieś się zgubił, a szkoda. Dla wielbicieli dyni pozycja obowiązkowa.