Carbonara z cukinią

Pochodzenie przepisu

Tam wspomniała u siebie o przepisie z Kwestii Smaku

 

Składniki

  • makaron – 120g (u mnie spłaszczone spaghetti, Bavette z Barilli, kupiłam kg w Biedronce) 
  • boczek – 100g (miałam plastry)
  • cukinia – pół dużej startej na tarce
  • masło – 2 łyżki
  • parmezan – starty do posypania (miałam inny ser i go starłam)
  • żółtka – 2
  • śmietana 30% – 3 łyżki (lub łyżka serka mascarpone, można pominąć całkowicie i też będzie dobre)
  • oliwa – łyżka
  • pieprz – małe sypnięcie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Boczek podsmażyć na patelni. Miałam plastry, podsmażyłam na suchej patelni mięso, potem pokroiłam drobniej.

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Wymieszać w misce składniki sosu:

  • żółtka – 2
  • śmietana 30% – 3 łyżki (lub łyżka serka mascarpone, można pominąć całkowicie i też będzie dobre)
  • masło – łyżka
  • oliwa – łyżka

 

Na patelni zostawić wytopiony boczek. Dodać cukinię i łyżkę masła. Trzymać na ogniu przez 3 minuty, mieszać. Przyprawić pieprzem.

Kolejny krok to makaron.

 

Dodać na patelnię makaron, wlać wymieszane ze sobą uprzednio składniki sosu. Zdjąć z ognia, nie dopuścić, żeby żółtka się ścięły (sos ma być jeszcze trochę płynny).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Lubię wszelkie wariacje na temat carbonary. Wersja z cukinią już gościła na moim stole wcześniej. Ta powyższa jest delikatniejsza, na koniec posypana startym serem. Bardzo smaczne danie, zresztą jak zwykle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plus
  • Rock

    Powiem Ci Gośka, że co jak co ale gotować to ty umiesz ;). Brzuszek Michała powoli traci kaloryfer. Nie przestawaj, przepisy są git. Pozdrawiam

    • Dzięki.
      Mam wrażenie, że Michał to mój osobisty głos rozsądku, stopuje mnie z boczkami i innymi przetworzonymi i ciągle chce więcej warzyw i mniej skrobiowych. Robię co mogę 🙂