Soczysty kurczak w sosie z anchois.
Pochodzenie przepisu
Robiłam już sałatkę cezar z przepisu Jacka Kuźmickiego. Pamiętam, że anchois z żółtkami jako sos do kurczaka sprawdziły się świetnie. W książce z Lidla (Pascal kontra Okrasa), na s. 21 znalazłam przepis na soczystego kurczaka w sałatce a’la Cesar i po ostatnich zachwytach nad daniami proponowanymi przez Karola Okrasę postanowiłam wypróbować ten przepis.
Składniki
marynata
- jogurt naturalny – kubeczek (u mnie grecki, bo akurat został)
- kurkuma – sypnięcie
- curry – sypnięcie/szczypta
- czosnek – 1 ząbek
- sól, pieprz – szczypta
- olej – odrobina oleju
- tymianek świeży – kilka gałązek
mięso
- piersi z kurczaka – 1 pojedyncza
sos a’la cesar
- czosnek – 2 ząbki
- anchois – 5-6 filetów
- cytryna – sok z połowy
- musztarda – 1 łyżeczka
- żółtka – 3
- olej – odrobina oleju
- wino białe wytrawne – 80 ml (nie miałam, nie dałam)
- parmezan – 80g, tarłam przez 30 sekund kostkę i uznałam, że starczy
- pieprz – szczypta
- natka pietruszki – pół pęczka
- sałata lodowa – kilka listków
- pomidory koktajlowe – 250g wg przepisu, u mnie jeden pomidor
Najpierw robimy marynatę. Wlewamy do miski:
- jogurt naturalny – kubeczek (u mnie grecki, bo akurat został)
- kurkuma – sypnięcie
- curry – sypnięcie/szczypta
- czosnek – 1 ząbek – siekamy, posypujemy solą i rozcieramy nożem
- sól, pieprz – szczypta
- olej – odrobina oleju
- tymianek świeży – kilka gałązek
Wszystko mieszamy.
Pierś z kurczaka wkładamy na 15 minut do marynaty. Następnie pieczemy mięso w marynacie w naczyniu żaroodpornym przez 25 minut (170 stopni).
Po lewej – nocny kurczak upieczony.
Po prawej sałata lodowa w sosie cesar.
Robimy sos:
- czosnek – 2 ząbki
- anchois – 5-6 filetów
drobno siekamy, mieszamy i wkładamy do miski.
Dodajemy:
- cytryna – sok z połowy
- musztarda – 1 łyżeczka
- żółtka – 3
- olej – odrobina oleju
Mieszamy całość.
Dodajemy:
- wino białe wytrawne – 80 ml (nie miałam, nie dałam)
- parmezan – 80g, tarłam przez 30 sekund kostkę i uznałam, że starczy
- pieprz – szczypta
- natka pietruszki – pół pęczka posiekanej
Wg autora poajemy najpier sałatę z sosem, potem parmezan (dekoracja), pomidory koktajlowe, na to natka pietruszki (dekoracja) i na koniec kurczak – kawałki.
Ja sos a’la cesar połączyłam z sałatą lodową i pokrojonym pomidorem. Na górze położyłam kawałki upieczonej piersi. Mogłam posypać parmezanem, ale zapomniałam.
I jak?
To dobra propozycja na późną kolację. Mnie cieszy dodatkowo fakt, że mogłam wykorzystać zalegające anchois.