Chia z mleczkiem kokosowym i mango

wpis w: blog, Desery, Kuchnia, Owocowe, z bananami, z mango | 3

Chia u mnie w domu po raz pierwszy.

Pochodzenie przepisu

Niebo na językach – Pudding chia z mango i prażonymi orzechami

 

Składniki

  • nasiona chia –  2,5 łyżki
  • mleczko kokosowe  – 200ml
  • mleko zwykłe – 50ml (w przepisie sojowe)
  • mango – pół
  • banan – 1 (opcjonalnie, wpadł mi w ręce, więc dorzuciłam)
  • miód, orzechy – były w przepisie, ale nie dałam

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Pudding kokosowy z szałwią hiszpańską (chia) robi się (sam) przez całą noc. Nasiona stoją w mleku i pęcznieją, a rano nadają się do zjedzenia.

 

Wymieszać:

  • nasiona chia –  2,5 łyżki
  • mleczko kokosowe  – 200ml
  • mleko – 50ml

Dałam 200ml, bo tyle mleczka w domu posiadałam. Jeżeli macie całą puszkę, dostosujcie proporcje.

Mieszałam przez dwie minuty ziarenka z mleczkiem i mlekiem.

I to byłby koniec trudności. Je!

 

Do szklanek wkładamy owoce (u mnie mango i banany).

 

Na owoce wylewamy chia w mleku.

 

 

Idziemy spać. Rano jemy pyszny deser.

 

I jak?

Ciekawy deser. Namoczona chia to takie glutowate kulki, przyjemne w odbiorze. Nie jak żelki, nie jak tapioka, ale coś podobnego. Smakowało małym i dużym. Zjedzone i zrobione ponownie, tym razem z truskawkowym musem, ale o tym innym razem.