Chia z mlekiem i truskawkami

wpis w: blog, Kuchnia, Owocowe, z truskawkami | 0

Kolejna odsłona deseru z nasionami chia.

Pochodzenie przepisu

Kuchnia Agaty – truskawkowy pudding chia

 

Składniki

  • nasiona chia – 4 łyżki
  • mleko – 3/4 szklanki
  • truskawki – pół szklanki – szklanka musu (mrożone truskawki podgrzałam, zmiksowałam i ostudziłam)
  • syrop klonowy/miód – 3 łyżki (nie dawałam)

Krok po kroku w mojej kuchni

 

„Nasiona kilka minut mieszaj trzepaczką z mlekiem (użyłam sojowego), aż chia lekko napęcznieje.”

 

 

„Dodaj zmiksowane na gładkie puree truskawki, dopraw syropem klonowym, wymieszaj.

 

„Przełóż do salaterek. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.”

 

I jak?

Truskawkowy deser. Nasionka napęczniały po dodaniu mleka. Ciekawe urozmaicenie – warto spróbować skoro świat oszalał na punkcie szałwii hiszpańskiej, coś w tym musi być.