Kolejna odsłona deseru z nasionami chia.
Pochodzenie przepisu
Kuchnia Agaty – truskawkowy pudding chia
Składniki
- nasiona chia – 4 łyżki
- mleko – 3/4 szklanki
- truskawki – pół szklanki – szklanka musu (mrożone truskawki podgrzałam, zmiksowałam i ostudziłam)
- syrop klonowy/miód – 3 łyżki (nie dawałam)
Krok po kroku w mojej kuchni
„Nasiona kilka minut mieszaj trzepaczką z mlekiem (użyłam sojowego), aż chia lekko napęcznieje.”
„Dodaj zmiksowane na gładkie puree truskawki, dopraw syropem klonowym, wymieszaj.
„Przełóż do salaterek. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.”
I jak?
Truskawkowy deser. Nasionka napęczniały po dodaniu mleka. Ciekawe urozmaicenie – warto spróbować skoro świat oszalał na punkcie szałwii hiszpańskiej, coś w tym musi być.