Chili pełne warzyw

Bez mięsa, za to z fasolą i dużą ilością chili w proszku.

 

Pochodzenie przepisu

Książka South Beach turbo – s. 253, chili pełne warzyw

1 faza SB

Składniki

  • oliwa – łyżka
  • papryka – 2
  • cebula – 1
  • seler naciowy – 2 łodygi
  • czosnek – 3 ząbki
  • chili w proszku – łyżka (uwaga! to dość dużo)
  • oregano – łyżka
  • kmin włoski – łyżeczka
  • sól – 0,5 łyżeczki
  • fasola biała – puszka
  • fasola czerwona – puszka
  • pomidory krojone– puszka

Krok po kroku w mojej kuchni

 

W garnku/na patelni, na oliwie podsmażyć:

  • papryka – 2
  • cebula – 1
  • seler naciowy – 2 łodygi
  • czosnek – 3 ząbki

Smażyć 7 minut. W przepisie były jeszcze pieczarki, ale nie dodałam ich (1,5 szklanki, jak macie i chcecie to dajcie).

 

Dodać:

  • chili w proszku – łyżka (uwaga! to dość dużo)
  • oregano – łyżka
  • kmin włoski – łyżeczka
  • sól – 0,5 łyżeczki

Smażyć 5 minut.

 

Po tym czasie dorzucić do warzyw i przypraw:

  • fasola biała – puszka (odsączona)
  • fasola czerwona – puszka (odsączona)
  • pomidory krojone– puszka

Doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć ogień i trzymać wszystko razem przez 25-30 minut (dusimy). Mieszamy od czasu do czasu i obserwujemy jak potrawa gęstnieje.

 

I jak?

Mam jedno zdjęcie, bo byłam przekonana o porażce. Nie wierzyłam, że z fasoli może wyjść coś dobrego. Obstawiałam ostre piekło, a okazało się, że ostrość potrawy nawet mi podpasowała (a ja nie lubię, gdy moje kubki smakowe cierpią i są palone paprykami). Dobra propozycja na rozgrzanie i coś innego na talerzu. Ciekawe jak smokowałoby z pieczarkami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus