Chili pełne warzyw

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z pomidorami, z selerem | 0

Pochodzenie przepisu

Książka South Beach turbo – s. 253, chili pełne warzyw

1 faza SB

 

Składniki

  • oliwa – łyżka
  • papryka – 2
  • pieczarki – 1,5 szklanki
  • cebula – 1
  • seler naciowy – 2 łodygi
  • czosnek – 3 ząbki
  • chili w proszku – łyżka (uwaga! to dość dużo)
  • oregano – łyżka
  • kmin włoski – łyżeczka
  • sól – 0,5 łyżeczki
  • papryka wędzona – łyżeczka
  • fasola biała – puszka
  • fasola czerwona – puszka
  • pomidory krojone – puszka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na oliwie podsmażać przez 7 minut pokrojone w kostkę, plastry (jak lubicie):

  • papryka – 2
  • pieczarki – 1,5 szklanki
  • cebula – 1
  • seler naciowy – 2 łodygi
  • czosnek – 3 ząbki

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Po 7 minutach przyprawić warzywa i grzyby:

  • chili w proszku – łyżka (uwaga! to dość dużo)
  • oregano – łyżka
  • kmin włoski – łyżeczka
  • papryka wędzona – łyżeczka
  • sól – 0,5 łyżeczki

Mieszać przez 5 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na koniec dodać fasolę białą, czerwoną i pomidory.

Dusić przez 25-30 minut na małym ogniu.

 

 

I jak?

Dobra jednogarnkowa (jednopatelniowa) potrawa, rozgrzewająca, okołokolacyjna lub obiadowa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus