Szybki biały chleb.
Pochodzenie przepisu
Moja mama dostała przepis od koleżanki z pracy.
Składniki
- mąka pszenna – 0,5kg
- drożdże – 5 dag
- woda – 0,5l letniej wody
- cukier – łyżka
- sól – szczypta x2
- słonecznik – garść x2
Mąkę przesiać, zrobić dziurę w środku. Wlać szklankę letniej wody. Dodać drożdże, łyżkę cukru i sól.
W przepisie była mowa o tym, żeby odstawić to na pół godziny, ale coś mi tu nie pasowało. Dlatego dolałam resztę letniej wody i wyrobiłam ciasto.
Zostawiłam na pół godziny.
Potem dodałam dwie garści słonecznika, podsypałam mąki i wyrobiłam ciasto.
Piekłam godzinę w temp. 200 stopni. Keksówkę można wysmarować oliwą.
I jak?
Chleb wyrósł. Wyszedł biały, ale bardzo czuć drożdżę i mąkę.