Chowder z dynią i wędzoną papryką

Pochodzenie przepisu

Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem – Karolina i Maciej Szaciłło

s. 159

Składniki

  • oliwa – łyżka
  • woda – łyżka + 400ml
  • seler naciowy – 2 łodygi
  • włoszczyzna – 150g, starta na tarce o grubych oczkach
  • cebula – 1
  • kukurydza – ziarna z 1 kolby
  • dynia piżmowa – 100g
  • mleko kokosowe – puszka, 400ml
  • wędzona papryka – 2 łyżeczki
  • tymianek – 0,5 łyżeczki
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • sól – łyżeczka
  • cytryna – skórka z połowy, sok z całej

 

 

Na łyżce oleju dusić (dolać łyżkę wody) przez 7 minut:

  • seler naciowy – 2 łodygi – pokrojone w plastry
  • włoszczyzna – 150g, starta na tarce o grubych oczkach
  • cebula – 1 – pokrojona drobno

Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Ziarna kukurydzy odkrajamy z kolby.

Do warzyw na patelni dodajemy dynię i kukurydzę. Wlewamy 400ml wody i gotujemy przez 10 minut.

 

Wlewamy mleko kokosowe i poniższe składniki:

  • wędzona papryka – 2 łyżeczki
  • tymianek – 0,5 łyżeczki
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • sól – łyżeczka
  • cytryna – skórka z połowy, sok z całej

Gotujemy przez chwilę, aż dynia będzie miękka i składniki się połączą.

I jak?

Pachnąca wędzonką, gęsta zupa z dynią i kukurydzą.

Trafiła znakomicie w moje gusta smakowe, jednak partner odmówił konsumpcji. Nie i już, nie jego smaki, niedobre (to rzadko się zdarza!).

O oryginalnym przepisie i wariacjach na jego temat możecie poczytać TU.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus