Delikatne i pulchniutkie ciasteczka gotowe w 15 minut.
Pochodzenie przepisu
Gazetka od mojej mamy – „Święta jak u Mamy”, s. 8
Składniki
- mąka – 250g
- proszek do pieczenia – łyżeczka
- soda oczyszczona – pół łyżeczki
- cynamon – łyżeczka
- cukier puder – 80g
- masło miękkie – 100g
- sok jabłowy – 2 łyżki (z tyłu na zdjęciu poniżej macie sokowirówkę, gdzie przy okazji wrzuciłam marchew i mieliśmy z dzieckiem szybki pożywny sok)
- jajko – 1
Krok po kroku w mojej kuchni
Do miski przesiać:
- mąka – 250g
- proszek do pieczenia – łyżeczka
- soda oczyszczona – pół łyżeczki
Dodać:
- cynamon – łyżeczka
- cukier puder – 80g
- masło miękkie – 100g
- sok jabłowy – 2 łyżki
- jajko – 1
Wyrobić szybko na gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.
Rozwałkować, podsypać mąką, jeżeli się klei ciasto. Wyciąć foremkami ciasteczka.
15-20 minut w temp. 190 st. C
robią się puchate
I jak?
Delikatnie cynamonowe, normalne ciasteczka. Nie są wybitnie słodkie, plusem jest to, że podczas pieczenia rosną i potem są takie wybrzuszone. Polałam/Maczałam w białą polewą z białka.