Ciasteczka żurawinowe

Słodki żurawinowy wypiek.

Pochodzenie przepisu

Ciastka pochodzą ze świątecznej książki wydanej do netu przez Agatę – TUTAJ książka.

 

Składniki

  • masło – 80g
  • cukier puder – 5 łyżek (wychodzą bardzo słodkie! lepiej dać mniej, polecam łyżkę)
  • mąka – szklanka
  • proszek do pieczenia – 1/8 łyżeczki
  • sól – 1/4 łyżeczki
  • skórka z pomarańczy – z 1 pomarańczy (dolałam kilka kropel aromatu pomarańczowego)
  • żurawina – 1/3 szklanki

 

W misce utrzeć:

  • masło – 80g
  • cukier puder – 5 łyżek (wychodzą bardzo słodkie! lepiej dać mniej, polecam łyżkę)

Dodać:

  • mąka – szklanka
  • proszek do pieczenia – 1/8 łyżeczki
  • sól – 1/4 łyżeczki
  • skórka z pomarańczy – z 1 pomarańczy (dolałam kilka kropel aromatu pomarańczowego)
  • żurawina – 1/3 szklanki

Wyrobić ciasto w rękach.

 

Wyrabianie w tym roku wygląda u mnie dość ekstremalnie, bo tak:

Z ciasta uformować walec, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
PC070902+%28Kopiowanie%29.JPG

po godzinie kroimy ciasto w plastry

pieczemy 180 stopni C., 10-12 minut

PC070905+%28Kopiowanie%29.JPG
PC070908+%28Kopiowanie%29.JPG
PC070909+%28Kopiowanie%29.JPG
PC070917+%28Kopiowanie%29.JPG

 

I jak?

Robiłam po raz drugi i dałam łyżkę cukru pudru i były lepsze, bo te u góry to dla wielbicieli słodyczy. W skali szkolnej 4+.

PC070912+%28Kopiowanie%29.JPG
Facebooktwittergoogle_plus