Słodki żurawinowy wypiek.
Pochodzenie przepisu
Ciastka pochodzą ze świątecznej książki wydanej do netu przez Agatę – TUTAJ książka.
Składniki
- masło – 80g
- cukier puder – 5 łyżek (wychodzą bardzo słodkie! lepiej dać mniej, polecam łyżkę)
- mąka – szklanka
- proszek do pieczenia – 1/8 łyżeczki
- sól – 1/4 łyżeczki
- skórka z pomarańczy – z 1 pomarańczy (dolałam kilka kropel aromatu pomarańczowego)
- żurawina – 1/3 szklanki
W misce utrzeć:
- masło – 80g
- cukier puder – 5 łyżek (wychodzą bardzo słodkie! lepiej dać mniej, polecam łyżkę)
Dodać:
- mąka – szklanka
- proszek do pieczenia – 1/8 łyżeczki
- sól – 1/4 łyżeczki
- skórka z pomarańczy – z 1 pomarańczy (dolałam kilka kropel aromatu pomarańczowego)
- żurawina – 1/3 szklanki
Wyrobić ciasto w rękach.
Wyrabianie w tym roku wygląda u mnie dość ekstremalnie, bo tak:
po godzinie kroimy ciasto w plastry
pieczemy 180 stopni C., 10-12 minut
I jak?
Robiłam po raz drugi i dałam łyżkę cukru pudru i były lepsze, bo te u góry to dla wielbicieli słodyczy. W skali szkolnej 4+.