Ciasto karobowe

wpis w: blog, Ciasta, Kuchnia, Wypieki | 0

Ciasto z karobem, żurawiną i orzechami włoskimi.

Pochodzenie przepisu

Jadłonomia

 

Składniki

  • mąka pszenna – pół szklanki i dwie łyżki
  • karob – 1/3 szklanki
  • banan – 1
  • cukier brązowy – 1/4 szklanki
  • olej – pół szklanki
  • mleko roślinne – 1/3 szklanki (dałam mleko zwykłe)
  • orzechy włoskie – szklanka 
  • żurawina – pół szklanki
  • proszek do pieczenia – łyżeczka
  • soda – łyżeczka

 

 

Najtrudniejszy etap przygotowywania tego ciasta wygląda tak:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Dwie miski.

W pierwszej mieszamy składniki suche:

  • mąka pszenna – pół szklanki i dwie łyżki
  • karob – 1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia – łyżeczka
  • soda – łyżeczka

W drugiej składniki mokre miskujemy:

  • banan – 1
  • cukier brązowy – 1/4 szklanki
  • olej – pół szklanki
  • mleko roślinne – 1/3 szklanki (dałam mleko zwykłe)

 

Mieszamy składniki suche z mokrymi, aż się połączą. Dodajemy orzechy włoskie i żurawinę.

Piec w keksówce (mam silikonową, niczym jej nie smaruję) przez 30-35 minut w temp. 180 st. C.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Ciasto wyrosło (mało, ale wyrosło). Wg mnie za dużo tu orzechów włoskich, wolę, gdy przeważa żurawina, a orzechy są jedynie  gdzieniegdzie. Za to Michał przeżywał rozkosz podniebienia, dla niego ciasto ideał. Jeżeli chodzi o karob – Marta ma rację, nie smakuje jak kakao. Dla mnie pachnie i smakuje jak banany, więc w połączeniu z nimi ciemne ciasto (ciasto, bez orzechów i żurawiny) oceniam bardzo dobrze. Do zrobienia raz jeszcze, ale ze zmienioną proporcją dodatków.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus