Marokańskie ciasto kokosowe

wpis w: blog, Ciasta, Kuchnia | 0

Słodkie, mocno kokosowe ciasto.

Pochodzenie przepisu

kraina-szczesliwosci.blogspot.com/

 

Składniki

  • wiórki kokosowe – 200g
  • sok pomarańczowy – 200ml
  • jajka – 5 (oddzielnie żółtka i białka)
  • cukier trzcinowy – 200g
  • sól – szczypta
  • olej – 3 łyżki

 

 

Wiórki kokosowe należy zalać sokiem pomarańczowym i zostawić na 15 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Do wiórków dodać 5 żóltek i 150g cukru.

Białka (5) ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać 50g cukru.

 

Ubitą pianę z cukrem połączyć z masą wiórkową.

 

Piec 30-35 minut w 180 st. C. Wyjąć z piekarnika, odstawić ciasto na 30 minut i obrócić ciasto do góry nogami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I jak?

Dla amatorów wiórków kokosowych ciasto idealne. Lekki posmak pomarańczowy, wiórki nie były suche. Bardzo wątpiłam w to, że to ciasto wyjdzie, ale się pozytywnie zaskoczyłam. Słodkie (można dać mniej cukru, jeżeli nie lubicie), kokosowe, bardzo dobre.

Facebooktwittergoogle_plus