Ciasto truskawkowe

wpis w: blog, Ciasta, Kuchnia, Owocowe, Wypieki, z truskawkami | 1

Michał bardzo lubi testować przepisy Zosi. Gdy wysłałam mu na gadu ten link szybko zdecydował: „W weekend to robimy!”

1. Ciasto
Najpierw składniki na ciasto:
prawie 2 szklanki mąki, pół szklanki cukru, sól, 3 żółtka, trochę proszku do pieczenia (jedno małe sypnięcie), 3/4 kostki masła

DSCF5750.JPG

Do prawie 2 szklanek mąki

DSCF5751.JPG

dodajemy starte masło. Dosypujemy szczyptę soli i proszku do pieczenia.

DSCF5755.JPG

Do tego dorzucamy 3 żółtka i pół szklanki cukru.

DSCF5757.JPG
DSCF5762.JPG

Zagniatamy dość długo i gdy mamy już taką kulkę, to wkładamy ciasto do worka i do zamrażarki na trochę dłużej niż Zosia (ok. godziny proponuję).

DSCF5763.JPG

2. Truskawki
Ciasto się mrozi, myjemy truskawki, kroimy je na 2 cięcia.

DSCF5768.JPG

Na patelnię wrzucamy trochę masła (mało!).

DSCF5770.JPG

Dorzucamy truskawki i 2-3 łyżki cukru. Trzymamy 3-4 minuty na małym ogniu.

DSCF5771.JPG

3. Między truskawkami a ciastem
3 białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z 3 łyżkami cukru

DSCF5781.JPG

Sytuacja na blaszce :)

Wyciągamy z zamrażarki ciasto, przecinamy na pół.

DSCF5775.JPG

Jedną połowę ścieramy na wysmarowaną masłem blaszkę.

DSCF5777.JPG

Potem dorzucamy truskawki.

DSCF5784.JPG

Na to piankę z białek.

DSCF5785.JPG

I drugą połowę ciasta (startą).

DSCF5789.JPG
DSCF5790.JPG
DSCF5792.JPG

Po 40 minutach w temp. 160 st. C.

DSCF5801.JPG
DSCF5808.JPG
DSCF5825.JPG

I jak?
Lubię, gdy Michał gotuje, a gdy piecze, to kocham. Nie ma lepszego widoku niż fajny facet w kuchni z pachnącą tartą na talerzu. A przepisy Zosi jak zawsze świetne.