Ciasto dla kawoszy.
Pochodzenie przepisu
ciasto robiła na urodziny Majki moja siostra
Składniki
ciasto biszkoptowe
- 5 dużych jajek
- 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej (u mnie mniej, miałam pół tabliczki)
- 125 g miękkiego masła
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
- 150 g cukru
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa cappucino
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 60 g kawy cappuccino (proszku) – użyłam śmietankowego
- 2 łyżki cukru pudru
Góra
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Przed rozpoczęciem miksowania:
- 125g gorzkiej czekolady rozpuścić w rondelku i ostudzić
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuścić w gorącej wodzie (w łyżce)
- oddzielić żółtka od białek (po 5), ubić białka ze szczyptą soli na sztywno
125g miękkiego masła miksować. Dodać ostudzoną i wcześniej rozpuszczoną czekoladę. Miksować.
Dodać rozpuszczoną kawę. Miksować. Dosypać 150g cukru. Potem dorzucić powoli 5 żółek. Miksować nadal. Dosypać 125g mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie łyżką.
forma powinna być kwardatowa (u mnie brak), 24cm bok,
temp. 170°C przez około 25-30
gdy się upiecze trzeba ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty
witam w nocy, robimy krem
przed rozpoczęciem czegokolwiek
– rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny w 1/4 szklanki gorącej wody i ostudzić
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 60 g kawy cappuccino (proszku) – użyłam śmietankowego
- 2 łyżki cukru pudru
Mascarpone zmiksować z cappuccino.
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru i ostudzoną żelatynę. Wymieszać. Do miski z mascarpone dodać ubitą kremówkę.
Blaty przełożyć kremem cappuccino.
To u góry to ubita kremówka (250ml, pod koniec dodane: łyżka cukru pudru i rozpuszczony w wodzie 1,5 łyżeczki żelatyny). Na górze oprószone cappuccino, które zostało w opakowaniu. Stało w lodówce przez kilka godzin.
I jak?
Dla wielbicieli kawowych ciast. Delikatne, puszyste, nie za słodkie.

