Pochodzenie przepisu
Składniki
- oliwa – do podsmażenia cebuli i mięsa
- cebula – 1
- mięso mielone – 300g
- keczup – łyżka
- sos Worcestershire – łyżka (dałam sos sojowy zamiast)
- bulion wołowy – 2/3 szklanki (dałam wodę zamiast)
- cukinia – 1 (u mnie dwie małe)
- czosnek – 1 ząbek
- natka pietruszki – 5 łyżek posiekanej
- jajko – 1
- parmezan – 6 łyżek startego
- bułka tarta – 3 łyżki
- sól, pieprz – szczypta
Na patelni na łyżce oleju kokosowego (oleju) podsmażyć pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć przez 5 minut.
Dodać:
- keczup – łyżka
- sos Worcestershire – łyżka (dałam sos sojowy zamiast)
Smażyć przez minutę.
Dodać bulion (u mnie woda w zastępstwie). Przykryć patelnię. Trzymać na ogniu przez 30 minut. Pod koniec zdjąć pokrywkę, żeby woda wyparowała. Przyprawić solą i pieprzem.
Cukinię podzielić na pół. Wlożyć do piekarnika rozcięciem do góry.
Trzymać przez 6 minut w 180 st. C.
Po tym czasie wydrążyć środki cukinii.
Autorka radzi korzystać z drugiej patelni, ja odsunęłam mięso i podsmażyłam pokrojony ząbek czosnku na oleju kokosowym. Dodałam pokrojony miąższ cukinii. Wyłączyłam gaz.
Posypałam 3 łyżkami parmezanu i natką pietruszki (jajko pominęłam).
Wypełniłam cukinię farszem z cukinii i mięsa mielonego.
Kruszonka na górze to wymieszane:
- jajko
- parmezan – 3 łyżki startego
- bułka tarta – 3 łyżki
- oliwa – 1 łyżka
Piec przez 15-20 minut w 180 st. C.
I jak?
To nie pierwsza farszerowana cukinia w mojej kuchni (była już odwrócona cukinia, ten przepis powyższy z dobrym sosem, trzy sposoby na cukinię). Wyszła niewysuszona (co mnie cieszy), ale do kabaczka/cukinii mojej mamy jej bardzo daleko (mama robi zawsze takie potrawy w zamkniętym naczyniu do zapiekania – i to jest cała tajemnica smaku). Kruszonka dla mnie zbędna, farsz smaczny. Pomysł na zużycie cukinii i mielonego, jeżeli zalegają.