Cukinia faszerowana mięsem mielonym

 

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku

 

Składniki

  • oliwa – do podsmażenia cebuli i mięsa
  • cebula – 1
  • mięso mielone – 300g
  • keczup – łyżka
  • sos Worcestershire – łyżka (dałam sos sojowy zamiast)
  • bulion wołowy – 2/3 szklanki (dałam wodę zamiast)
  • cukinia – 1 (u mnie dwie małe)
  • czosnek – 1 ząbek
  • natka pietruszki – 5 łyżek posiekanej
  • jajko – 1
  • parmezan – 6 łyżek startego
  • bułka tarta – 3 łyżki
  • sól, pieprz – szczypta

 

Na patelni na łyżce oleju kokosowego (oleju) podsmażyć pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć przez 5 minut.

Dodać:

  • keczup – łyżka
  • sos Worcestershire – łyżka (dałam sos sojowy zamiast)

Smażyć przez minutę.

Dodać bulion (u mnie woda w zastępstwie). Przykryć patelnię. Trzymać na ogniu przez 30 minut. Pod koniec zdjąć pokrywkę, żeby woda wyparowała. Przyprawić solą i pieprzem.

Cukinię podzielić na pół. Wlożyć do piekarnika rozcięciem do góry.

Trzymać przez 6 minut w 180 st. C.

 

Po tym czasie wydrążyć środki cukinii.

Autorka radzi korzystać z drugiej patelni, ja odsunęłam mięso i podsmażyłam pokrojony ząbek czosnku na oleju kokosowym. Dodałam pokrojony miąższ cukinii. Wyłączyłam gaz.

 

Posypałam 3 łyżkami parmezanu i natką pietruszki (jajko pominęłam).

 

Wypełniłam cukinię farszem z cukinii i mięsa mielonego.

Kruszonka na górze to wymieszane:

  • jajko
  • parmezan – 3 łyżki startego
  • bułka tarta – 3 łyżki 
  • oliwa – 1 łyżka

Piec przez 15-20 minut w 180 st. C.

 

 

I jak?

To nie pierwsza farszerowana cukinia w mojej kuchni (była już odwrócona cukinia, ten przepis powyższy z dobrym sosem, trzy sposoby na cukinię). Wyszła niewysuszona (co mnie cieszy), ale do kabaczka/cukinii mojej mamy jej bardzo daleko (mama robi zawsze takie potrawy w zamkniętym naczyniu do zapiekania – i to jest cała tajemnica smaku). Kruszonka dla mnie zbędna, farsz smaczny. Pomysł na zużycie cukinii i mielonego, jeżeli zalegają.

 

Facebooktwittergoogle_plus