Cukinia z jabłkami i papryką na ciepło

Dodatek do obiadu albo samodzielne danie.

 Składniki

  • kabaczek/cukinia – 400g, żółty, duży kabaczek od mamy, obrany ze skórki i pokrojony
  • jabłka – 3, bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojone
  • seler naciowy – 2 łodygi pocięte drobno
  • papryka czerwona – 1 pokrojona w kostkę
  • pomidory – puszka krojonych (lub 300g passaty)
  • zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn – po pół łyżeczki każdego, suszone

Krok po kroku w mojej kuchni

Kabaczka obrać ze skórki i pokroić drobno.

Na patelnię wrzucić pomidory w puszce, dodać kabaczka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Seler naciowy pokroić bardzi drobno (u mnie w blenderze).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na patelnię dodać jabłka i seler naciowy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paprykę czerwoną pokroić w kostkę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dorzucić paprykę na patelnię.

Dosypać przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trzymać wszystko na średnim ogniu przez 20 minut (aż kabaczek będzie miękki).

 

 

I jak?

Dobra przekąska o charakterze obiadowym. Może stanowić też kolację czy dodatek do mięsa na obiad. Jabłka się rozgotowują i z pomidorami tworzą smaczny sos. Następnym razem dodam cynamon, bo pomidory lubią cynamon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus