Cukinia z piersią z kurczaka

Miałam ochotę na mięso połączone z czymś zielonym. Przejrzałam stare przepisy synów Macieja Kuronia i znalazłam taki:

DSCF4502.JPG

Pora kroimy w półplastry i wrzucamy na patelnię (na masło).

244_FUJI20.jpg

 

DSCF4508.JPG

Pierś z kurczaka kroimy.

DSCF4510.JPG

Dorzucamy do pora. Smażymy przez kilka minut.

DSCF4511.JPG

Stan po 2-3 minutach. Dolałam pół szklanki wody.

DSCF4513.JPG

Gdy kurczak i por są na patelni kroimy cukinię.

244_FUJI21-001.jpg

Cukinię dorzucamy na patelnię. Dodajemy puszkę krojonych pomidorów.

244_FUJI22.jpg

Do tego szklankę śmietany 30% (jeżeli dla kogoś jest to za kaloryczne może dodać jogurtu naturalnego).

244_FUJI23-001.jpg

Posypujemy „czymś zielonym”.

244_FUJI24.jpg

I zostawiamy na małym ogniu. Dusimy przez ponad pół godziny. Podchodzimy i sprawdzamy, czy z potrawą wszystko ok.

DSCF4530.JPG

Gulasz wygląda następująco:

DSCF4536.JPG

 

DSCF4538.JPG

Nakładamy i jemy.

DSCF4532.JPG

 

DSCF4534.JPG

Jadłam bez dodatków, bo danie same w sobie jest sycące i jakoś mi nie pasowały ani ryż, ani ziemniaki. Smakowało. Do powtórzenia.

Miłej majówki!

Facebooktwittergoogle_plus