Cukiniowa z fetą

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z cukinią, Zupy | 0

Nie trzeba się wysilać, a krem jest odpowiednio doprawiony i ma charakter.

 

Pochodzenie przepisu

Tydzień włoski w Biedronce – gazetka – zupa krem z cukinii

 

Składniki

  • cebula – 1
  • masło – 3 łyżki
  • cukinia – 1 sztuka
  • feta – 150g
  • sól, pieprz – nie soliłam, bo feta była słona, pieprz 1/3 łyżeczki

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Masło rozpuścić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć przez kilka minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przerzuciłam się na garnek.

Dolać wody do wysokości cukinii, ale nie zalewać jej całkowicie (macie na zdjęciu pokazane ile wody). Gotować 15 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po tym czasie zmiksować zupę blenderem, dodać fetę, znowu zmiksować. Posypać pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, wymieszać i zdjąć z ognia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podałam z  dynią i słonecznikiem.

 

I jak?

Przypadkiem wyszła bardzo dobra zupa. W oryginale zamiast fety dodano mascarpone, a ja zaryzykowałam i zdecydowałam się na inny ser. Eksperyment udany na tyle, że robiłam już taką wersję kilka razy i zawsze znika bardzo szybko.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus