Nie trzeba się wysilać, a krem jest odpowiednio doprawiony i ma charakter.
Pochodzenie przepisu
Tydzień włoski w Biedronce – gazetka – zupa krem z cukinii
Składniki
- cebula – 1
- masło – 3 łyżki
- cukinia – 1 sztuka
- feta – 150g
- sól, pieprz – nie soliłam, bo feta była słona, pieprz 1/3 łyżeczki
Krok po kroku w mojej kuchni
Masło rozpuścić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją.
Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć przez kilka minut.
Przerzuciłam się na garnek.
Dolać wody do wysokości cukinii, ale nie zalewać jej całkowicie (macie na zdjęciu pokazane ile wody). Gotować 15 minut.
Po tym czasie zmiksować zupę blenderem, dodać fetę, znowu zmiksować. Posypać pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, wymieszać i zdjąć z ognia.
Podałam z dynią i słonecznikiem.
I jak?
Przypadkiem wyszła bardzo dobra zupa. W oryginale zamiast fety dodano mascarpone, a ja zaryzykowałam i zdecydowałam się na inny ser. Eksperyment udany na tyle, że robiłam już taką wersję kilka razy i zawsze znika bardzo szybko.