Curry z czerwoną soczewicą

 

Pochodzenie przepisu

white plate

 

Składniki

  • olej – łyżka (np. kokosowy)
  • gorczyca – łyżeczka 
  • kmin rzymski – łyżeczka (dałam mielony, miał być w całości)
  • cebula – 1 pokrojona w piórka
  • imbir – łyżeczka startego
  • czerwona soczewica – 200g
  • pomidory – 1 puszka 400g
  • kurkuma – łyżeczka
  • kmin rzymski mielony – łyżeczka
  • laska kory cynamonu – 1 (dałam szczyptę cynamonu w proszku)
  • wywar jarzynowy – litr (dałam szklankę bulionu + szklankę wody)

 

 

Na olej (na patelni rozgrzany) wrzucić gorczycę. U mnie zaczęła podskakiwać natychmiast i gdy tak będzie, dodać kmin, zmniejszyć ogień. Mieszać przez minutę.

Dodać:

  • cebula – 1 pokrojona w piórka
  • imbir – łyżeczka startego

Smażyć przez 2 minuty i mieszać.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dodać do cebuli i gorczycy:

  • czerwona soczewica – 200g
  • pomidory – 1 puszka 400g
  • kurkuma – łyżeczka
  • kmin mielony – łyżeczka
  • laska kory cynamonu – 1 (dałam szczyptę cynamonu w proszku)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dolać wody/bulionu/wywaru (u mnie szklanka bulionu i szklanka wody – czekałam aż soczewica napęcznieje i dolewałam płynu wtedy, ograniczała mnie pojemność patelni).

Danie ma wrzeć. Potem zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 40 minut.

I jak?

Jak soczewica z pomidorami w przyprawach. Nie jest to orgia zmysłów, ale zwykły dodatek do obiadu (lub kolacja – u nas było jednym i drugim). Bez rewelacji, ale też bez zarzutów w kierunku tego dania. Dobry sposób na wykorzystanie soczewicy.