Wprowadzamy dobre cukry.
To tak pokrótce. Dwa tygodnie fazy pierwszej, dość drastyczne (z uwagi na eliminację większości cukrów), za nami. Jadłospis na dni 1-7 i 8-14 widzieliście. Teraz dwa kolejne tygodnie oswojenia organizmu z dobrymi węglowodanami. Wszystko zgodnie z zasadami z książki South Beach Turbo.

Zasady
Przez siedem kolejnych dni wprowadzamy jeden produkt skrobiowy (cukier/węglowodan roślinny) i owocowy dziennie. Obserwujemy organizm (czyt. zauważamy jak szybko jesteśmy głodni po tym posiłku czy czujemy głód cukrowy).
Owoce:
– póki co nie dodawać owoców do śniadania
– gdy owoc, to z nim zawsze coś białkowego (serek, jogurt, kefir) – po co?
„unikamy powodowanego przez cukier gwałtownego wydzielania insuliny”
Obserwacja reakcji organizmu:
„Jeśli stwierdzisz, że jesteś głodny w godzinę po zjedzeniu określonego węglowodanu, następnego dnia spróbuj zjeść inny, najlepiej o większej zawartości błonnika. A jeśli dalej szybko będziesz głodniał, dodaj do tego posiłku więcej białka.”
Nowości w jadłospisie
Wszystkie dozwolone w 1 fazie produkty i te nowe w drugiej są wypunktowane w książce South Beach Turbo (w internecie znalazłam rozbieżne informacje, lepiej zajrzeć do książki).
- skrobiowe – zaczęłam od chleba (żytniego z piekarni), bo byłam najbardziej ciekawa reakcji organizmu, potem spróbowałam makaronu żytniego, by w połowie tygodnia upiec muffinki owsiane z maślanką, ciekawostką były zupełnie legalne grzanki z serem na śniadanie
- owoce – stwierdziłam, że zawsze na pierwszą przekąskę dam owoc i jogurt grecki (lub naturalny gęsty)
- podoba mi się to, że codziennie jest ciepła zupa-krem, a kilka godzin przed snem sycąca kolacja z mięsem z dużą ilością warzyw, bardzo mi to odpowiada
- dodatkowo okazało się, że mogę spokojnie korzystać z przepisów z Kwestii Smaku (pamiętając o zakazach m.in. ziemniaki)
Dzień 1
Śniadanie
2 jajka na twardo, kromka chleba, serek do posmarowania, rzodkiewki, ogórek, szczypior, sałata, wędlina, ser,
sok pomidorowy
kawa z mlekiem
Przekąska 1
banan i 30g cheddara
Lunch
pieczony kurczak w kolendrze, szpinakowa resztka z wczorajszego obiadu + sałata + parmezan + szczypior
Przekąska 2
roladki – sałata, hummus, wędlina
Obiad
kurczak duszony z soczewicą (z książki South Beach)
Dzień 2
Śniadanie
chleb żytni + smarowidło serek + łosoś wędzony + ogórek + kiełki
parówki z musztardą,
sok pomidorowy
kawa
Przekąska 1
nektarynka, jogurt naturalny
Lunch
zupa z pieczonych pomidorów posypana bazylią, słonecznikiem i parmezanem
miks: tuńczyk, seler naciowy, czerwona cebula, ogórek (propozycja z książki, nieudana)
Przekąska 2
kulka mozzarelli, 15 migdałów, kompot z rabarbaru
Obiad
pieczona szynka w tymianku,
cukinia podsmażona na cebuli (na patelni) w połowie szklanki passaty
zimna sałatka – papryka, sałata, pomidor
Dzień 3
Śniadanie
pół grzanki z cheddarem, muffinki ze szpinakiem (obie propozycje z książki dieta SB)
pomidory
kawa z mlekiem
sok pomidorowy
Przekąska 1
borówki i jogurt grecki
Lunch
zupa z kurczaka po florencku (z książki South beach)
wczorajsza szynka położona na wczorajszej cukinii na patelni i podgrzana
Przekąska 2
roladki ze smarowidłem (serek), wędlinką i camembertem
Obiad
Pieczona pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami i fetą
cukinia, pomidor i mozzarella w plastrach zapieczone w piekarniku
Dzień 4
Śniadanie
michałowa jajecznica z odrobiną mleka i wędliny, rzodkiewki
sok pomidorowy
kawa z mlekiem
Przekąska 1
jogurt grecki i połowa mango
Lunch
zupa pieczarkowo – porowa
kurczak po chińsku z makaronem żytnim (obie propozycje z książki south beach)
Przekąska 2
roladki z wędliną i smarowidłem serkowym, rzodkiewki
Obiad
uparowany bakłażan w plastry zapieczony z pomidorami, cukinią i mozzarellą, do tego kurczak po chińsku z lunchu
Dzień 5
Śniadanie
muffinki owsiane (przepis tutaj z książki dieta SB)
frittata z łososiem
sok pomidorowy
kawa z mlekiem
Przekąska 1
śliwki i jogurt grecki
Lunch
marchwiowa z kminem (z książki dieta SB)
chili con carne z mieloną wołowiną (z książki dieta SB)
Przekąska 2
roladki, smarowidło serkowe i wędlina
Obiad
Filety z indyka w cheddarowej panierce (Kwestia Smaku)
Dzień 6
Śniadanie
parówki, muffinka owsiana (przepis tutaj z książki dieta SB), sok pomidorowy, ogórek
kawa z mlekiem
Przekąska 1
banan i jogurt grecki
Lunch
rosół z warzywami i kolendrą
wczorajsza pierś z indyka z Kwestii Smaku i surówka (szczypior, ogórek, rzodkiewka)
Przekąska 2
warzywa pocięte: papryka, ogórek, cukinia i cheddar kilka kostek
Obiad
krewetki w sosie curry z Kwestii Smaku
Dzień 7
Śniadanie
sok pomidorowy, kawa z mlekiem, grzanka z wędliną i serem, frittata z fetą i wędzonym łososiem
Przekąska 1
truskawki z jogurtem greckim
Lunch
dyniowo-cukiniowa z Kwestii Smaku
chili con carne (zostało sprzed 2 dni)
Przekąska 2
jajko na twardo, pomidory suszone, sałata, feta, ogórek – pokrojone i zmieszane
Obiad
Łosoś z ragout jarzynowym + seler naciowy ode mnie (przepis z książki SB)
Kolejne 7 dni drugiej fazy – zapraszam TUTAJ.