Dobra karkówka w cynamonie

Karkówka w ciekawej marynacie. Uwierzcie, rozpływa się w ustach!

 

Pochodzenie przepisu

książka Pascal kontra Okrasa, s. 35, przepis Karola Okrasy

 

Składniki

  • karkówka – u mnie już pokrojona w plastry 0,5kg
  • kolendra – suszona, kulki – łyżeczka
  • cynamon – łyżeczka
  • cytryna – 0,5, skórka starta
  • miód – 2 łyżki
  • czosnek – 3 ząbki
  • marchew – 3 sztuki (ja dałam 4 marchewki i 3 pietruchy, bo wolę więcej marchewek w potrawach, tak naprawdę mam wrażenie, że jedna sztuka w tą czy tamtą nie robi różnicy, mięso na tym leży)
  • pietruszka – 4 sztuki
  • seler – pół
  • cebula – 1 sztuka
  • czerwone wino – 150ml (jeżeli nie chcecie wina, dolejcie wody)
  • mąka – łyżka, dwie
  • olej – 2 łyżki + do smażenia
  • tymianek – świeży, kilka gałązek
  • jabłko – 2 (teraz dalabym z 4)
  • chrzan – łyżeczka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 Krok po kroku w mojej kuchni

 

Do miksera wkładamy ząbek czosnku, skórkę z połowy cytryny, łyżeczkę kulek kolendry, łyżeczkę cynamonu, 2 łyżki miodu i 2 łyżki oleju. Miksujemy wszystko na jednolity płyn. Smarujemy marynatą mięso i odstawiamy do lodówki (robiłam dwa razy, raz marynowałam całą noc, drugi raz 10 minut i wg mnie nie ma różnicy aż tak wielkiej).

Warzywa.

Marchewki, pietruszkę i seler obrać i pokroić. Wrzucić do miski i posypać mąką, wymieszać warzywa w mące.

Cebulę i dwa ząbki czosnku pokroić. Podsmażyć na patelni (na oleju).

Dodać warzywa, dolać olejum dusić aż warzywa się trochę zrumienią. Dolać 150 ml czerwonego wina (dolałam też 0,5 szklanki wody, żeby warzywa się udusiły w płynie). Trzymałam na ogniu aż sos był gęsty (szybko to nastąpiło).

 

W naczyniu żaroodpornym.

Na dół warstwa warzyw w winie (lub w wodzie), na górę mięso w marynacie. Do tego tymianek kilka gałązek. Piec ponad godzinę w 180 stopniach (góra-dół) lub w 160 stopniach (gdy termoobieg).

Gdy mięso się piecze obieramy 2 jabłka, kroimy i wkładamy do zapieczenia (do tego samego piekarnika). Gdy jabłka będą upieczone (ok. 20 minut) wyjąć je, zmiksować na miazgę i dodać łyżeczkę chrzanu. Wymieszać jabłka z chrzanem.

 

I jak?

Sami zobaczcie. Dla mnie wyszło wyśmienicie, mięso rozpływało się w ustach, warzywa zapiekły się idealnie. Do tego mus (jabłka z chrzanem) stanowił dodatek idealny. Pycha! Róbcie śmiało.

IMG_9431 (Kopiowanie)

 

IMG_9457 (Kopiowanie)

 

 

Facebooktwittergoogle_plus
  • Persephone

    Jablka i chrzan, idealna kompozycja!

    Jestem zakochana od czasu zupy jablkowo-chrzanowej, ktora kiedys prezentowalam u mnie.

    A i mieso u-wiel-biam.

  • Agata

    Dzisiaj były placuszki z kurczakiem Twojej mamy, jutro jadę z tą karkówką 😀

  • Tsambika

    Dzisiaj zrobiłam. Moim domownikom niestety nie przypadło całe danie do gustu.