Szybki dorsz w warzywach – z patelni.
Pochodzenie przepisu
Książka South Beach turbo, s. 243, dorsz z patelni w stylu śródziemnomorskim
4 porcje
Składniki
- oliwa – 1 łyżka
- cukinia – 1
- cebula – 1
- czosnek – 3 ząbki
- sól – szczypta
- pieprz – szczypta
- pomidory krojone – puszka
- papryka – 1
- dorsz – ok. 400g
- natka pietruszki/coś zielonego – 2 łyżki
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać cebulę, czosnek, cukinię. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić przez 10 minut.
Dodać paprykę i pomidory. Dusić 10 minut.
Na patelni ułożyć rozmrożonego dorsza i delikatnie wymieszać z warzywami. Dusić pod przykryciem przez 10 minut.
Posypać na koniec natką pietruszki/czymś zielonym.
I jak?
Pozytywnie. Ryba dzięki warzywom dużo zyskała (bo sama w sobie jest taka neutralna, nijaka, bez smaku). Dobry ten sos. Na drugi dzień danie jeszcze lepsze.