Drożdżówka z truskawkami

wpis w: blog, Ciasta, Kuchnia, Owocowe, Wypieki, z truskawkami | 1

Moje smaki życia – numer czerwcowy. To stamtąd pochodzi przepis na truskawkowy placek drożdżowy (s.68). Rozczyn robiłam 3 razy (rozczyn siadał i nie chciałam marnować reszty składników, więc nie próbowałam go wykorzystywać) i za ostatnim razem postanowiłam nie czekać 40 minut na wyrośnięcie, tylko 20. Nie wierzyłam, że w moim opiekaczu ciasto wyrośnie, a tu taka niespodzianka.

Rozczyn.
W garnku delikatnie podgrzać 100ml mleka (nie gorące a letnie).
30g drożdży, łyżkę cukru, mąki i ww. mleko wlewamy do miski, mieszamy i zostawiamy na 20 minut.

400g mąki, 100g cukru, szczyptę soli, jajko, 2 żółtka wrzucamy do miski. Dodajemy rozczyn i 100 ml mleka. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. W przepisie było jeszcze, żeby 100g masła roztopić i wlać pod koniec do wymieszanych skladników – nie doczytałam, nie dałam, Wy dajcie

Ciasto wykładamy na blaszkę (dajcie większą blachę, ja nie mam opcji, bo do opiekacza większa nie wejdzie).

Na ciasto wrzucamy truskawki.

Robimy kruszonkę.
50g masła roztapiamy i studzimy, dodajemy je do 100g mąki pomieszanej z 60g cukru. Wszystko mieszamy. Jeżeli mamy czas wkładamy kruszonkę do lodówki (ja nie wkładałam).

Truskawki posypujemy kruszonką. Wg autorów zostawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. Postanowiłam włożyć je od razu do piekarnika.

45-50 minut
180 st. C
i trzymamy kciuki
to co zobaczyłam przeszło moje oczekiwania,
wow! jak to ciasto wyrosło

Kroimy.

I jak?
REWELACJA. Robię zaraz drugi raz. No magia. Pycha!