Duszone udka w marynacie miodowej

Ten przepis Pascala robiłam już kilkakrotnie. Pomysł z podsmażaniem na patelni – prosty, marynata – pyszna, ale nie przytłaczająca.

 

Pochodzenie przepisu

Kuchnia Lidla, książka Pascal kontra Okrasa, przepis Pascala, s. 89

 

 

Składniki

  • ziemniaki – kilka, 4-5
  • oliwa – 2 łyżki do ziemniaków + 2 łyżki do smażenia udek
  • czosnek – 2 ząbki do ziemniaków + 2 ząbki do marynaty
  • rozmaryn – 2 szczypty
  • masło – 2-3 łyżki do ziemniaków + 2-3 łyżki do smażenia udek
  • sól, pieprz – szczypta
  • udka – tyle ile zjemy, u mnie 6
  • imbir – najlepiej świeży, u mnie suszony, 4cm świeżego
  • cytryna – 1 sztuka, sok i starta z niej skórka
  • oregano – 2 szczypty
  • miód – 3 łyżki

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Do miski dodajemy:

  • czosnek – 2 ząbki
  • imbir – najlepiej świeży, u mnie suszony, 4cm świeżego
  • cytryna – 1 sztuka, sok i starta z niej skórka
  • oregano – 2 szczypty
  • miód – 3 łyżki

Marynatą zalewamy udka i wkładamy na 15 minut do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy 2 łyzki masła i smażymy udka (zaczynamy od strony ze skórą). Pozostała marynata – wylewamy ją na przyrumienione mięso i podduszamy 6-8 minut. Dodajemy 20-30ml wody i dusimy mięso 3-4 minuty.

Pieczone ziemniaki w rozmarynie

  • ziemniaki – kilka, 4-5 – obieramy, kroimy w ćwiartki, układamy na papierze do pieczenia.

Polecamy ziemniaki oliwą  (2 łyżki). Dorzucamy

  • czosnek – 2 ząbki- pokrojone
  • rozmaryn – 2 szczypty – posypujemy
  • masło – 2-3 łyżki – na górę.

Pieczemy 40 minut/200 stopni.

 

I jak?

Wszystko mi się tu podobało. Nowa i prosta marynata do mięsa, to, że smażyłam/dusiłam udka (zawsze piekłam mięso tego typu), ziemniaki pieczone w rozmarynie. Smaczny i godny polecenia obiad. Do tego tani. Czego chcieć więcej?