Ten przepis Pascala robiłam już kilkakrotnie. Pomysł z podsmażaniem na patelni – prosty, marynata – pyszna, ale nie przytłaczająca.
Pochodzenie przepisu
Kuchnia Lidla, książka Pascal kontra Okrasa, przepis Pascala, s. 89
Składniki
- ziemniaki – kilka, 4-5
- oliwa – 2 łyżki do ziemniaków + 2 łyżki do smażenia udek
- czosnek – 2 ząbki do ziemniaków + 2 ząbki do marynaty
- rozmaryn – 2 szczypty
- masło – 2-3 łyżki do ziemniaków + 2-3 łyżki do smażenia udek
- sól, pieprz – szczypta
- udka – tyle ile zjemy, u mnie 6
- imbir – najlepiej świeży, u mnie suszony, 4cm świeżego
- cytryna – 1 sztuka, sok i starta z niej skórka
- oregano – 2 szczypty
- miód – 3 łyżki
Krok po kroku w mojej kuchni
Do miski dodajemy:
- czosnek – 2 ząbki
- imbir – najlepiej świeży, u mnie suszony, 4cm świeżego
- cytryna – 1 sztuka, sok i starta z niej skórka
- oregano – 2 szczypty
- miód – 3 łyżki
Marynatą zalewamy udka i wkładamy na 15 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy 2 łyzki masła i smażymy udka (zaczynamy od strony ze skórą). Pozostała marynata – wylewamy ją na przyrumienione mięso i podduszamy 6-8 minut. Dodajemy 20-30ml wody i dusimy mięso 3-4 minuty.
Pieczone ziemniaki w rozmarynie
- ziemniaki – kilka, 4-5 – obieramy, kroimy w ćwiartki, układamy na papierze do pieczenia.
Polecamy ziemniaki oliwą (2 łyżki). Dorzucamy
- czosnek – 2 ząbki- pokrojone
- rozmaryn – 2 szczypty – posypujemy
- masło – 2-3 łyżki – na górę.
Pieczemy 40 minut/200 stopni.
I jak?
Wszystko mi się tu podobało. Nowa i prosta marynata do mięsa, to, że smażyłam/dusiłam udka (zawsze piekłam mięso tego typu), ziemniaki pieczone w rozmarynie. Smaczny i godny polecenia obiad. Do tego tani. Czego chcieć więcej?