Wypróbowuję kolejny przepis z biedronkowych Smaków życia. Potrzebowałam czegoś, co będzie się robiło niejako przy okazji, samo, podczas gdy ja będę ogarniała dom przed przyjściem gości. Padło na duszony schab.
Krok po kroku u mnie w kuchni.
3 cebule kroimy jak umiemy.
Wrzucamy do garnka na łyżkę oleju i na małym ogniu smażymy (aż się zeszkli).
Schabowe kroimy (u mnie już pokrojone, taka jestem wygodnicka ).
Smarujemy schabowe musztardą.
I wrzucamy mięso na cebulę. Na małym ogniu podsmażamy mięso.
Zalewamy szklanką wody i zostawiamy na kilkanaście minut (na ile dokładnie? aż mięso będzie dobre – próbujemy, cebula brązowawa a z wody zrobi się gęsty sos).
Surówka z ogórka.
Ogórki kiszone kroimy w plastry.
Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i kapkę oliwy.
Podajemy.
I jak?
Jestem zadowolona. Nie dość, że danie robiło się „samo”, to jeszcze uduszone mięso smakowało rewelacyjnie. Biedronko! Więcej takich przepisów poproszę