Krem na ostro.
Składniki
- dynia – pół małej (1/2 garnka po obraniu)
- marchew – 3
- bulion – 0,5l
- kurkuma – 1/3 łyżeczki
- imbir – 1/3 łyżeczki
- sól, pieprz – 1/3 łyżeczki
- słodki sos chilli – pół łyżeczki
- grzanki – łyżka
- śmietana/jogurt naturalny – kleks do podania
Dynię, marchew – obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy go garnka. Zalewamy bulionem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Następnie miksujemy na krem. Wtedy dopiero przyprawiałam – sól, pieprz, kurkuma i imbir. Znowu zagotowalam krem z przyprawami i zestawiłam z ognia.
I jak?
Podałam krem z kleksem jogurtu naturalnego i z grzankami. Największym hitem był jednak słodki sos chilli (TEN) dodany na samym końcu, już na talerzu. Podkręcił smak dyniowo-marchewkowej zupy, zaostrzył go. Lubię dyniową, ale takiej jeszcze nie jadłam.