Kocham Kwestię Smaku!
Znalazłam tam przepis na cały obiad, z łososiem w roli głównej.
1. Łosoś
4 łyżki sosu sojowego + 2 łyżki miodu + 3 łyżki soku z limonki (dałam cytrynę), do tego łosoś skórą do góry i marynować
u mnie przypadkiem marynowanie trwało całą noc
po marynowaniu do piekarnika na max 20 minut.
2. Sos do łososia
do garnka : 1 i 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry
200 ml mleka kokosowego + 1 łyżeczka cukru (w przepisie było jeszcze o 1 łyżeczce sosu rybnego, nie dodałam, wtedy nie miałam, teraz mam i bym dodała)
trzymać wszystko na małym ogniu 3 minuty
Fasolka z ryżem na spód
Fasolka (mrożona) podgotować kilka minut
+ woreczek ugotowanego ryżu + sos z upieczonego łososia –> wymieszać
układać na talerzu
fasolka + ryż
łosoś
sos curry
I jak?
W skali szkolnej 5. Ciekawy pomysł z fasolką wymieszaną z ryżem. Co w tym daniu było najlepsze? Sos do łososia (dlaczego nikt mi nie powiedział, że mieszanka pasty curry i mleka kokosowego jest tak smaczna?). Naprawdę dobry obiad, prosty, szybko się robi i jest w nim pieczony łosoś. Ja nie mam pytań. Do powtórzenia.