Faszerowana cukinia w mięsie mielonym

Kilka dni temu w kiosku zainteresowałam się okładką „Gotuj krok po kroku”. Widniała na niej cukinia w mięsie mielonym.
Dlaczego by nie powtórzyć tego w mojej kuchni?

236_FUJI1.jpg

Składniki:
mięso mielone (1 kg), papryka, 3 cebule, natka pietruszki, 3 jajka, cukinia, zioła prowansalskie, pieprz i sól, łyżka masła, bułka tarta

DSCF6192.JPG

1. Mięso

Do mięsa mielonego dodajemy 2 jajka.

DSCF6205.JPG

Sypiemy 2 łyżki ziół prowansalskich.

DSCF6208.JPG

Dodajemy kilka łyżek bułki tartej.

DSCF6211.JPG

2 cebule kroimy w kostkę, rumienimy na łyżce masła.

236_FUJI1.jpg

Przyrumienioną cebulę dodajemy do mięsa.

DSCF6212.JPG

Solimy, pieprzymy. Wszystko mieszamy i odkładamy na bok.

DSCF6216.JPG
2. Cukinia

Cukinię myjemy i wydrążamy w środku.

236_FUJI2.jpg

3. Farsz do cukinii
2 papryki umyć i pokroić drobno. Wrzucamy na patelnię, na lekko rozgrzaną łyżkę oliwy.

236_FUJI3.jpg

1 cebulę kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię.

DSCF6226.JPG

Wyłączamy ogień.
Dodajemy na patelnię jajko i mieszamy energicznie.

DSCF6230.JPG

Kroimy drobno natkę pietruszki i wrzucamy na patelnię.

236_FUJI4.jpg

Otrzymujemy farsz, którym nadziewamy wydrążone cukinie.

DSCF6233.JPG

 

DSCF6235.JPG

Z mielonego formułujemy spód rolady.

DSCF6234.JPG

Następnie układamy na spodzie cukinię i otaczamy ją mielonym.

236_FUJI5.jpg

Pieczemy długo (u mnie w prodziżu 2 godziny, w normalnym piekarniku 80 minut).
Wychodzi tak:

DSCF6251.JPG

Oczywiście zostały resztki :)
Zmieszałam mielone z resztkami papryki i uformowałam z nich kotlety.

DSCF6242-001.JPG

 

DSCF6246.JPG

I jak?
Dla mnie ok. Nie jestem wielbicielką mięsa mielonego, ale w takiej formie jest smaczne.