Pieczone ziemniaki z twarogiem.
Pochodzenie przepisów
Moje smaku życia, 3/2015, s. 70
Składniki
- ziemniaki – 6 sztuk
- twaróg – 120g
- jogurt naturalny – 3 łyżki
- czosnek – 1 ząbek
- ogórek – pół, rzodkiewki – 4 sztuki, szczypiorek – 0,5 pęczka – a u mnie 1/3 cukinii, pół papryki i natka pietruszki
- sól, pieprz
Ziemniaki umyć i upiec (wg autorów w folii aluminiowej, u mnie w naczyniu żaroodpornym, po jednej wiadomości prywatnej i rozmowie z jedną z Was wyeliminowałam folię i zamierzam kupić rękawy do pieczenia). 180 stopni 60 minut.
Ser biały rozgnieść z jogurtem, dodać ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę). Dodać warzywne (co macie ogórka itd., u mnie cukinia, papryka i natka pietruszki). Wymieszać.
Ciepłe ziemniaki naciąć nożem i włożyć farsz.
I jak?
Ciekawy sposób na zwykłe ziemniaki. Może to być propozycja kolacyjna.