Faszerowane ziemniaki

Pieczone ziemniaki z twarogiem.

Pochodzenie przepisów

Moje smaku życia, 3/2015, s. 70

 

Składniki 

  • ziemniaki – 6 sztuk
  • twaróg – 120g
  • jogurt naturalny – 3 łyżki
  • czosnek – 1 ząbek
  • ogórek – pół, rzodkiewki – 4 sztuki, szczypiorek – 0,5 pęczka – a u mnie 1/3 cukinii, pół papryki i natka pietruszki
  • sól, pieprz

 

Ziemniaki umyć i upiec (wg autorów w folii aluminiowej, u mnie w naczyniu żaroodpornym, po jednej wiadomości prywatnej i rozmowie z jedną z Was wyeliminowałam folię i zamierzam kupić rękawy do pieczenia). 180 stopni 60 minut.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ser biały rozgnieść z jogurtem, dodać ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę). Dodać warzywne (co macie ogórka itd., u mnie cukinia, papryka i natka pietruszki). Wymieszać.

Ciepłe ziemniaki naciąć nożem i włożyć farsz. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Ciekawy sposób na zwykłe ziemniaki. Może to być propozycja kolacyjna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA