Francuski strogonow

Na imprezie u przyjaciół wpadła mi w ręce nowa książka. Autorem jest Jamie Oliver, znany kucharz i gwiazda szklanych ekranów.

DSCF7200.JPG

Przejrzałam jego książkę i wybrałam kilka przepisów. Na pierwszy ogień idzie mix (określenie autora) francuskiej potrawki i rosyjskiego strogonowa.

DSCF7815.JPG

Co trzeba mieć, żeby przyrządzić danie?
pierś z kurczaka, por, pęczek natki pietruszki, ryż, śmietana 12%, pieczarki, oliwa, 2 łyżki masła, kieliszek białego wina, woda, sól i chęci

Krok po kroku w mojej kuchni.
Potrzebujemy pora.

DSCF7762.JPG

Kroimy go na ćwiartki (2 cięcia) i myjemy, potem w kostkę.

DSCF7764.JPG

Por czeka na swoją kolej w misce.

DSCF7767.JPG

Potem obieramy pieczarki i kroimy je w plasterki.

DSCF7769.JPG

Polecam użycie tarki.

DSCF7801.JPG

Wstawiamy ryż (posolona woda).

DSCF7777.JPG

Gdy ryż się gotuje kroimy pierś z kurczaka na małe cząstki.

227_FUJI4.jpg

Zaczynamy zabawę w smażenie.

Na patelnię wylewamy trochę oliwy z oliwek i wrzucamy 2 łyżki masła.

227_FUJI5.jpg

Dodajemy pora.

DSCF7786.JPG

Pora zalewamy kieliszkiem białego wina (myślę, że można spokojnie opuścić ten krok) i szklanką wody.

227_FUJI6.jpg

Gotujemy pora przez kilka minut i dodajemy pokrojone piersi z kurczaka. Przyprawiamy do smaku (w mojej wersji każdy sobie przyprawił po podaniu).

DSCF7792.JPG

Piersi szybko zmieniają kolor.

DSCF7795.JPG

Dodajemy pół pęczka pokrojonej natki pietruszki.

DSCF7800.JPG

I trochę (tak jeden mały chlup!) śmietany 12%.

DSCF7805.JPG

Dorzucamy pokrojone pieczarki.

DSCF7808.JPG

Dążymy głównie do przygotowania (ugotowania w wodzie porowej :) ) mięsa, a nie do zmięknięcia pieczarek.

Na talerze nakładamy ryż i na niego francuskiego strogonowa.
+ natka pietruszki na górę.
I gotowe!

DSCF7813.JPG

 

DSCF7818.JPG