Frittata z wędzoną rybą
Składniki
- jajka – 4-5
- ser sałatkowy – kilka kostek, może być feta
- cheddar – 1/3 szklanki startego
- dorsz wędzony – kilka plastrów
- seler naciowy – 1 łodyga
- cebula – 2 małe sztuki
- rukola – niecała garść
- oliwa/olej kokosowy – do podsmażenia cebuli, łyżka
- pieprz – na koniec na górę
Łodygę selera naciowego i 2 małe cebule podsmażyć na oliwie na patelni.
Jajka wbić do miski i wymieszać energicznie.
Jajka wylać na patelnię, na górę wyłożyć ser (w rękach dzieliłam na kostki), dorsza, starty ser i rukolę. Widzę teraz, że zaplątała się też bazylia w postaci jednego listka. Pieprz na górę.
Podsmażyć przez chwilę (2 minuty) i włożyć do piekarnika na 15-20 minut na 170 stopni (jeżeli więcej stopni, to się zetnie i nie wyrośnie tak ładnie jak w niższej).
I jak?
Jedna z moich ulubionych form podania jajek na śniadanie. Czuję się jakbym robiła pizzę, gdy rozkładam składniki. Pizza na jajkach, w sumie nawet pasuje. Można dodać na górę to, co zalega w lodówce i będzie smaczne.