Galaretka z czerwonymi porzeczkami

wpis w: blog, Desery, Kuchnia, Owocowe | 3

Dostałam od sąsiadów kobiałkę wypełnioną po brzegi czerwonymi porzeczkami. Co z tym zrobić?

 

 

IMG_3533 (Kopiowanie)

Głowiłam się dość długo.

Pierwsze danie to najszybszy na świecie sernik na zimno. Bez biszkoptu (coś mi nie chciał wyjść, 2 razy robiłam od Ugotowanych.TV).

 

 

Pochodzenie przepisu

Ugotowani TV – przepis na torcik truskawkowy, u mnie odtworzona sama góra, owoce zmnienione na porzeczki, zniknęła momentalnie, dla dzieci ideał na upalne dni, dla dorosłych zresztą też

 

 

Składniki

Masa jogurtowa

  • galaretki truskawkowe – 2 sztuki
  • woda – szklanka wrzątku
  • jogurt naturalny – 1, ok. 400g, u mnie mniej, mały kubek 200g

Galaretka na górę

  • galaretki truskawkowe – 2
  • woda – 3 szklanki wrzątku
  • owoce – u mnie 2 garście czerwonych porzeczek, dajcie co macie

 

 

 

Masa jogurtowa – 2 galaretki zalać szklanką wrzątku, mieszać i ostudzić. Do wystudzonej galaretki (takiej, która jest płynna, nie stężała jeszcze) dodajemy kubeczek jogurtu naturalnego. Polecam do mieszania użyć miksera, bez niego porobiły mi się galaretkowate fragmenty w masie (co nie wyglądało poprzednio atrakcyjnie). Mama doradziła mi mikser. Masę wylewamy do formy (u mnie naczynie żaroodporne) i wkładamy do lodówki. Szybko zastyga.

 

Galaretkę na górę – 2 opakowania galaretki zalać 3 szklankami wrzątku, wymieszać. Ostudzić.

 

Na zastygniętą masę jogurtową wyłożyć owoce. Zalać zimną i tężejącą galaretką. Odstawić na kilka godzin.

 

 

I jak?

Największą trudnością tutaj jest cierpliwość i czas.  Słodki smak galaretki sprawił, że kwaśne porzeczki nawet mi smakowały. Chłopacy za to przepadli. Zjedli razem całość na spółkę.

Głośno myślę, że to może być dobry pomysł na przekąskę podczas imprezy urodzinowej Pawła.