Gazpacho z Jadłonomii

Hiszpański chłodnik z pomidorów.

 

Pochodzenie przepisu

Jadłonomia – Gazpacho ulubione

Składniki

  • pomidory – 2kg, u mnie 4 giganty makarena
  • ogórki – 3 gruntowe
  • papryka czerwona – pół
  • oliwa – 1/3 szklanki
  • cebula czerwona – 0,5
  • limonka – sok z 1 (lub z połowy cytryny)
  • wędzona papryka – łyżeczka (znalazłam w Tesco)
  • sól i pieprz – do smaku

 

Pomidory sparzyć, naciąć na krzyż i obrać ze skórki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ile ja się naszukałam tej przyprawy… Odnaleziona w Tesco.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Do garnka włożyć rozdrobnione (pokrojone na mniejsze części, nie jest istotnie jak wielkie, zaraz wszystko i tak zmiksujemy).

  • pomidory – 2kg, u mnie 4 giganty makarena
  • ogórki – 3 gruntowe
  • papryka czerwona – pół
  • oliwa – 1/3 szklanki
  • cebula czerwona – 0,5
  • limonka – sok z 1 (lub z połowy cytryny)
  • wędzona papryka – łyżeczka (znalazłam w Tesco)
  • sól i pieprz – do smaku

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Całość zmiksować i włożyć do lodówki (u mnie stało przez całą noc w lodówce).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Podawać posypane wędzoną papryką i zieleniną (kolendra).

I jak?

Bardzo dobry chłodnik, tylko trzeba znaleźć dobre jakościowo pomidory. Wtedy pachnie obłędnie. Zresztą widać, że musiał smakować, jeżeli zapomniałam o zrobieniu zdjęcia przed i zabrałam się za konsumpcję. Do powtórzenia gdy będzie gorąco na zewnątrz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA