Gołąbki odwrotnie – Odwrócone gołąbki

Szybkie kotlety mielone, które smakują jak gołąbki.

 

Składniki

  • kapusta pekińska – 1/3 główki
  • ryż – woreczek, 100g
  • mięso mielone – 0,5kg 
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • kasza manna – 2 łyżki
  • jajka – 2
  • pieprz, sól, chili świeżo zmielone – wg gustu
  • bułka tarta – 2 łyżki
  • mąka – do obtoczenia kotletów (opcjonalnie, raz obtaczam bułką tartą raz mąką pszenną)
  • olej – do smażenia

sos

  • woda – 0,5 szklanki
  • passata pomidorowa – 200ml (można użyć pomidorów, sparzyć je, zdjąć skórkę, zmiksować na miazgę i macie wasz sos pomidorowy)
  • mleko kokosowe – 50-100ml (opcjonalnie, można nie dawać, można zastąpić śmietaną, jogurtem naturalnym)

 

 

W misce wymieszać posiekaną kapustę pekińską, ugotowany ryż, mięso mielone, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, wbić jajka. Dodać przyprawy wg gustu (polecam oprócz soli i pieprzu również świeżo zmielone chili – dwa obroty młynkiem).

Jeżeli chodzi o obtaczanie, nauczona hitem z Kwestii Smaku, obtaczam uformowane kotlety (łatwiej się robi kulki, gdy co chwilę ręce moczymy w wodzie) w mące pszennej. Wcześniej używałam do tego celu bułki tartej, ale z mąką kotlety wychodzą delikatniejsze.

 

Podsmażamy kotlety na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Gdy będą już rumiane, wtedy zalewamy je wodą wymieszaną z passatą i mlekiem kokosowym. Trzymamy na małym ogniu przez 15 minut. Ryż przyjemnie napęcznieje.

 

I jak?

To jedno z moich ulubionych dań. Kotlety z kapustą pekińską z delikatnym sosem pomidorowym. Wersja z mąką i chili jest najnowsza i najbardziej mi smakowała, dlatego odświeżam przepis.

 

Dziękuję Haniya, że tu zaglądasz i służysz radą. Bez Ciebie bym nie udoskonaliła odwróconych gołąbków. Dzięki!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Facebooktwittergoogle_plus