Składniki
- kapusta pekińska – 1/3 główki
- ryż – woreczek, 100g
- mięso mielone – 0,5kg
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- kasza manna – 2 łyżki
- jajka – 2
- pieprz, sól, chili świeżo zmielone – wg gustu
- bułka tarta – 2 łyżki
- mąka – do obtoczenia kotletów (opcjonalnie, raz obtaczam bułką tartą raz mąką pszenną)
- olej – do smażenia
sos
- woda – 0,5 szklanki
- passata pomidorowa – 200ml (można użyć pomidorów, sparzyć je, zdjąć skórkę, zmiksować na miazgę i macie wasz sos pomidorowy)
- mleko kokosowe – 50-100ml (opcjonalnie, można nie dawać, można zastąpić śmietaną, jogurtem naturalnym)
W misce wymieszać posiekaną kapustę pekińską, ugotowany ryż, mięso mielone, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, wbić jajka. Dodać przyprawy wg gustu (polecam oprócz soli i pieprzu również świeżo zmielone chili – dwa obroty młynkiem).
Jeżeli chodzi o obtaczanie, nauczona hitem z Kwestii Smaku, obtaczam uformowane kotlety (łatwiej się robi kulki, gdy co chwilę ręce moczymy w wodzie) w mące pszennej. Wcześniej używałam do tego celu bułki tartej, ale z mąką kotlety wychodzą delikatniejsze.
Podsmażamy kotlety na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Gdy będą już rumiane, wtedy zalewamy je wodą wymieszaną z passatą i mlekiem kokosowym. Trzymamy na małym ogniu przez 15 minut. Ryż przyjemnie napęcznieje.
I jak?
To jedno z moich ulubionych dań. Kotlety z kapustą pekińską z delikatnym sosem pomidorowym. Wersja z mąką i chili jest najnowsza i najbardziej mi smakowała, dlatego odświeżam przepis.
Dziękuję Haniya, że tu zaglądasz i służysz radą. Bez Ciebie bym nie udoskonaliła odwróconych gołąbków. Dzięki!