Grillowany bakłażan z fetą

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z bakłażanem | 0

Pochodzenie przepisu

Moje Smaki życia 8/2016, s. 43

Składniki

  • bakłażan – 1
  • sól – łyżka
  • oliwa – 2 łyżki
  • feta – 150g
  • oregano – łyżeczka
  • orzechy włoskie – 10 orzechów bez skorupki
  • szczypiorek – kilka łodyżek (nie miałam, nie dałam)

 

Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości 0,5cm. Posypać plastry solą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odlać sok, opłukać zimną wodą i osuszyć.

Każdy plaster bakłażana posmarować oliwą (pędzelkiem) i zrumienić na patelni grillowej.

IMG_4911 (Kopiowanie)

 

Potem już z górki, bo składanie – na plaster bakłażana położyć fetę, posypać oregano i położyć na górze kawałki orzechów włoskich. Zwinąć bakłażana w rulon.

Jeżeli macie, przewiążcie rulony szczypiorkiem i skropcie sokiem z cytryny.

IMG_4915 (Kopiowanie)

I jak?

Jak przekąska na imprezie u dorosłych ludzi. Widzę te bakłażany na stole przy tortilli ciach-ciach. Smak? Jak przekąska, za szybko znika (na jeden kęs), żeby zapamiętać jej smak. Kojarzę głównie słoną fetę. Bez rewelacji, ale przyczepić się też nie mam do czego.

IMG_4919 (Kopiowanie)

IMG_4921 (Kopiowanie)n z

Facebooktwittergoogle_plus