Gulasz z piwem pszenicznym

Gulasz z dużą ilością mięsa.

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku – gulasz wieprzowy

 

 

Składniki

  • szynka – 1kg (dałam 0,5kg)
  • marchewka – 2
  • pieczarki – 200g
  • cebula – 1
  • czosnek – 2 ząbki
  • oliwa – 2 łyżki
  • boczek – 200g
  • piwo pszeniczne – 0,5l
  • bulion – szklanka, 250ml
  • przecier pomidorowy/passata  – 0,5 szklanki
  • masło – łyżka
  • mąka ziemniaczana – łyżka
  • mąka pszenna – łyżka
  • ziele angielskie – 3 ziarenka
  • liście laurowe – 2
  • sól i pieprz – 2 szczypty
  • słodka papryka – łyżeczka
  • ostra papryka – 0,5 łyżeczki
  • oregano – 0,5 łyżeczki

ode mnie

  • pęczak – 3/4 szklanki – ugotowany osobno, dorzucony do gulaszu na drugi dzień i razem podsmażony
  • wołowina – kawałek, który został z gotowania rosołu

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Działam na patelni, bo łatwiej mi się tu podsmaża. Potem przejdę na duży garnek.

 

Na oliwie zeszklić cebulę (osolić cebulę). 5 minut mieszać i podsmażać.

Dodać 2 ząbki czosnku i smażyć chwilę.

Dodać pokrojone w kostke mięso. Sól, pieprz i obsmażyć mięso.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodać pokrojony boczek i:

  • ziele angielskie – 3 ziarenka
  • liście laurowe – 2
  • słodka papryka – łyżeczka
  • ostra papryka – 0,5 łyżeczki
  • oregano – 0,5 łyżeczki

Smażyć kilka minut (mieszać, mieszać).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Przechodzę do dużego garnka.

Podkręcić ogień na maksa i dolać piwa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Po piwie dolać szklankę bulionu , zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez godzinę.

Dodałam kawałek wołowiny z rosołu do gulaszu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Po godzinie dodać do garnka:

  • marchewka – 2
  • pieczarki – 200g
  • przecier pomidorowy/passata  – 0,5 szklanki
  • masło – łyżka

Całość wymieszać, przykryć i gotować kolejną godzinę na małym ogniu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Jeżeli wyszło rzadkie można zagęścić. Autorka przepisu poleca przesiąć łyżkę mąki ziemniaczanej i pszennej przez sitko do garnka z gulaszem, wymieszać i zagotować. Nie robiłam tego, był wystarczająco gęsty.

 

Następnego dnia ugotowałam pęczak, wrzuciłam go do resztek gulaszu, podsmażyłam całość i zjadłam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Szynka, boczek, wołowina z rosołu – sporo mięsa, dlatego powiększyłabym ilość pomidorów (sosu). Alkohol czuć bardzo (pszeniczny posmak), więc tylko dla wielbicieli takich trunków. Cieszę się, że wypróbowałam piwny sposób na gulasz, bo przypadł mi do gustu. Jeżeli powtarzać, to z jednym mięsem, powiększyć ilość dodatków.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Facebooktwittergoogle_plus