Harira z Jadłonomii

Rozgrzewająca i sycąca marokańska zupa.

Pochodzenie przepisu

Zielono mi poleciła mi w komentarzu Harirę

 

 

Składniki

  1. nie miałam ugotowanej ciecierzycy, skończyła się, więc robiłam bez, zamiast niej dałam fasolę białą,
  2. marchewki nie mogłam dodać w 1 fazie south beach,
  3. kolendry nie miałam (ani suszonej ani świeżej), więc pominęłam
  4. daktyle do podania – nie na 1 etapie south beach
  • biała fasola – puszka
  • czerwona soczewica – 0,5 szklanki
  • zielona soczewica – miała być szklanka
  • passata – szklanka
  • krojone pomidory – 3 sztuki obrane ze skórki (puszka)
  • cebula – 1
  • woda – 2l (dałam 2 szklanki)
  • kumin – 2 łyżeczki
  • imbir – łyżeczka
  • cynamon – łyżeczka
  • ostra papryka – 1/2 łyżeczki
  • słodka papryka – 1/2 łyżeczki
  • ziele angielskie – 2 ziarnka
  • pietruszka natka – kilka gałązek (nie miałam, więc dałam suszone oregano – łyżeczka i kilka listków świeżej bazylii)
  • olej – do podsmażenia
  • sól – 2 łyżeczki

 

 

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni (na oleju) (tu jak możecie dajcie pokrojoną marchewkę).

Dodać przyprawy:

  • kumin – 2 łyżeczki
  • imbir – łyżeczka
  • cynamon – łyżeczka
  • ostra papryka – 1/2 łyżeczki
  • słodka papryka – 1/2 łyżeczki
  • ziele angielskie – 2 ziarnka
  • oregano – łyżeczka.

Wymieszać.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kolejny krok to dosypanie:

  • passaty – szklanka
  • krojonych pomidorów – 3 sztuki obrane ze skórki (puszka).

Smażymy całość przez 5 minut.

 

Potem dorzucamy dwie soczewice:

  • czerwona soczewica – 0,5 szklanki
  • zielona soczewica – szklanka

Dolać wody (w przepisie 2l, podczas robienia dałam 2 szklanki uznałam, ze 2l to będzie za dużo).

Następnie miała być pietruszka i kolendra (jak macie, to dajcie), ja wtedy wieczorem dysponowałam tylko bazylią, więc jej użyłam.

Gotować 20-30minut.

Gdy czerwona soczewica się rozpadnia, a zielona będzie w ziarenkach jeszcze dodać ciecierzycy (gotowanej i moczonej przez całą noc). Nie miałam niestety cieciorki, więc ratowałam potrawę białą fasolą.

Podgotować 2-3 minuty.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Pozmieniałam dużo (głównie przez braki na parapecie i w przyprawach), ale to co wyszło oceniam bardzo dobrze. Rozgrzewająca zupa, którą je się widelcem 🙂 Chwaliliśmy ją oboje, więc powtórka, tym razem wierna oryginałowi będzie na dniach.

Facebooktwittergoogle_plus