Harissa z komosą ryżową i soczewicą

Ziemniaki do obiadu zupełnie inaczej.

Pochodzenie przepisu

Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem – Karolina i Maciej Szaciłło

s. 192

chorba z komosą i harissą

 

Składniki

  • oliwa – 2 łyżki
  • czosnek – 1 ząbek
  • ziemniaki – 200g 
  • harissa – 2-3 łyżeczki
  • woda – 0,5l
  • komosa ryżowa – 70g
  • czerwona soczewica – 50g
  • passata – 400ml
  • sól – szczypta

 

harissa

  • czerwona papryka – 1
  • papryka chili świeża – opcjonalnie (ja nie dałam)
  • kmin rzymski – łyżeczka
  • kolendra – łyżeczka ziaren
  • kminek – łyżeczka
  • czosnek – 2 ząbki
  • ostra papryka w proszku – 1-2 łyżeczki (dałam chili pieprz cayenne szczyptę)
  • słodka papryka – 2 łyżeczki
  • sól – 1/4 łyżeczki
  • oliwa – 2 łyżki

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Pokrojoną w paski paprykę kładziemy na suchej patelni i trzymamy tam, mieszamy do czasu, aż będzie miękka i gdzieniegdzie przypalona.

Na drugiej patelni prażymy przyprawy w ziarenkach i mielimy je w młynku razem z przyprawami sypkimi.

Kolejny krok to zmiksowanie blenderem papryki z przyprawami na miazgę. Polewamy pastę paprykową oliwą i przechowujemy przez max. 2 tygodnie w lodówce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojony czosnek. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażyć przez 3 minuty.

Dodać harissę. Gdy będzie pachniało, wlać 0,5l wody, wsypać komosę i soczewicę.

Trzymać na gazie przez 20 minut. Ziemniaki będą miękkie.

Po tym czasie wlać passatę i posolić.

I jak?

Komosa, soczewica i ziemniaki – ciekawe, zupełnie inne połączenie. Pachnie to i smakuje papryką (harrisa). Jedliśmy solo na kolację, ale i jako dodatek do mięsa na obiad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus