Ziemniaki do obiadu zupełnie inaczej.
Pochodzenie przepisu
Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem – Karolina i Maciej Szaciłło
s. 192
chorba z komosą i harissą
Składniki
- oliwa – 2 łyżki
- czosnek – 1 ząbek
- ziemniaki – 200g
- harissa – 2-3 łyżeczki
- woda – 0,5l
- komosa ryżowa – 70g
- czerwona soczewica – 50g
- passata – 400ml
- sól – szczypta
harissa
- czerwona papryka – 1
- papryka chili świeża – opcjonalnie (ja nie dałam)
- kmin rzymski – łyżeczka
- kolendra – łyżeczka ziaren
- kminek – łyżeczka
- czosnek – 2 ząbki
- ostra papryka w proszku – 1-2 łyżeczki (dałam chili pieprz cayenne szczyptę)
- słodka papryka – 2 łyżeczki
- sól – 1/4 łyżeczki
- oliwa – 2 łyżki
Pokrojoną w paski paprykę kładziemy na suchej patelni i trzymamy tam, mieszamy do czasu, aż będzie miękka i gdzieniegdzie przypalona.
Na drugiej patelni prażymy przyprawy w ziarenkach i mielimy je w młynku razem z przyprawami sypkimi.
Kolejny krok to zmiksowanie blenderem papryki z przyprawami na miazgę. Polewamy pastę paprykową oliwą i przechowujemy przez max. 2 tygodnie w lodówce.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojony czosnek. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażyć przez 3 minuty.
Dodać harissę. Gdy będzie pachniało, wlać 0,5l wody, wsypać komosę i soczewicę.
Trzymać na gazie przez 20 minut. Ziemniaki będą miękkie.
Po tym czasie wlać passatę i posolić.
I jak?
Komosa, soczewica i ziemniaki – ciekawe, zupełnie inne połączenie. Pachnie to i smakuje papryką (harrisa). Jedliśmy solo na kolację, ale i jako dodatek do mięsa na obiad.